Blog Image

WhivieBlog

Whisky voor iedereen!

'Whivie' staat voor Whisky voor iedereen. Het is een site waarvan we hopen dat hij u zal helpen whisky in al zijn facetten te leren appreciëren. Je kan alle informatie terugvinden op onze website whivie.be en op deze blog publiceren we graag de laatste nieuwtjes alsook de tasting notes, evenementen en ga zo maar door. Uw suggesties zijn natuurlijk van harte welkom!

Boek: Whisky, De Wereldatlas

Media Posted on 10/02/2012 18:15

Een boek dat ik voor kerst kreeg (van mezelf, maar hou het stil), van de
hand van de bekende in Glasgow geboren en getogen whiskyconnoisseur Dave Broom.

Dit 320 pagina tellende coffee
table book
– dat werd vertaald en bewerkt door de Nederlandse whiskyschrijver
Hans Offringa – werd bijzonder mooi vormgegeven met prachtige, paginavullende
afbeeldingen. Het oog wil ook wat! Maar daarnaast bevat het een schat aan
informatie.

Naast de obligate introductie over de geschiedenis en de productie van
whisky, neemt het een heel andere wending. Broom laat zich namelijk niet
verleiden tot de traditionele whisky regio’s, maar benadert de nectar vanuit de
verschillende smaakvelden. Een unieke benadering die nog blijkt te werken ook.
Hij bewijst dit door met anekdotes-en-weetjes doorspekte tekst te koppelen aan
korte, maar krachtige proefnotities. Dan linkt hij hier andere malts aan vast,
die meer niet dan wel uit dezelfde regio komen. De enige uitzondering is – wat
niet hoeft te verbazen – de geturfde en medicinale whisky’s van Islay.

Ook Ierland, Japan, de USA, Canada en de rest van de wereld (Europa,
Zuid-Afrika, India & Het Verre Oosten en Australië) komen aan bod.

Dit is wellicht het beste en meest complete boek over whisky dat
momenteel op de markt beschikbaar is. De Nederlandstalige versie is
verkrijgbaar in de meeste reguliere boekhandels.

Een must én te koop op het Whiskyfestival dit weekend.

Whisky, De Wereldatlas
Dave Broom
Terra Lannoo Uitgeverij
ISBN 978-90-8989-452-6
ca. 40 EUR.



Springbank 13 Year Old for The Nectar

Tasting Notes Posted on 10/02/2012 07:32

Distilleerderij: Springbank

Regio: Schotland (Campbeltown)

Fles: Springbank 13 Year Old, OB for The Nectar, Bourbon Cask 189, 186
bts

Kleur: zonlicht

ABV: 56,9%

Ananas
op de grill

Deze 13-jarige Springbank werd gebotteld voor
de Belgische markt, namelijk in opdracht van The Nectar. Slechts 186 flessen
zagen het levenslicht. Het is dan ook een single bourbon cask. Hij werd
gebotteld op 56,9%. Dat kan al tellen.

Wat de neus betreft, heeft hij heel wat weg
van de Duncan Taylor botteling, waarmee ik wil zeggen dat ook deze flink zoet
is, maar daar houdt de vergelijking op. Hier krijg ik, naast de honing en
vanille, toch meer citrus door. Ook wat meer Springbank profiel: natte Gyproc en
jute zakken. Heel wat kokos. Ananas op de grill. Kaneel. Turks fruit en wine
gums. Ja, als je hier even de tijd voor neemt, merk je dat hij verborgen
talenten heeft. Best complex. Water toevoegen brengt weinig verandering.

Hij rolt romig over de tong, wat alcoholisch at first, om meteen zeer fruitig
(opnieuw ananas en kokosnoot) uit de hoek te komen. Flinke body. Een mespuntje
peper en wat zoethout maken het plaatje mooi af. Een toefje turf, lijkt me,
maar niet veel. Versneden wordt hij iets makkelijker drinkbaar (doh!) en
verzwakt het effect van de peper wat, waardoor hij wat zoeter uit de hoek komt.

De finish is middellang en brengt – helaas? –
niets nieuws.

We hebben het toch maar getroffen met deze
Springbank, die enkel op de Belgische markt werd uitgebracht. Nog te vinden,
ook bij enkele Whiviesponsors, voor zo’n 70 EUR.

86/100

Geproefd door Mark Dermul op 09-01-2012
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be)