Een boek dat ik voor kerst kreeg (van mezelf, maar hou het stil), van de
hand van de bekende in Glasgow geboren en getogen whiskyconnoisseur Dave Broom.

Dit 320 pagina tellende coffee
table book
– dat werd vertaald en bewerkt door de Nederlandse whiskyschrijver
Hans Offringa – werd bijzonder mooi vormgegeven met prachtige, paginavullende
afbeeldingen. Het oog wil ook wat! Maar daarnaast bevat het een schat aan
informatie.

Naast de obligate introductie over de geschiedenis en de productie van
whisky, neemt het een heel andere wending. Broom laat zich namelijk niet
verleiden tot de traditionele whisky regio’s, maar benadert de nectar vanuit de
verschillende smaakvelden. Een unieke benadering die nog blijkt te werken ook.
Hij bewijst dit door met anekdotes-en-weetjes doorspekte tekst te koppelen aan
korte, maar krachtige proefnotities. Dan linkt hij hier andere malts aan vast,
die meer niet dan wel uit dezelfde regio komen. De enige uitzondering is – wat
niet hoeft te verbazen – de geturfde en medicinale whisky’s van Islay.

Ook Ierland, Japan, de USA, Canada en de rest van de wereld (Europa,
Zuid-Afrika, India & Het Verre Oosten en Australië) komen aan bod.

Dit is wellicht het beste en meest complete boek over whisky dat
momenteel op de markt beschikbaar is. De Nederlandstalige versie is
verkrijgbaar in de meeste reguliere boekhandels.

Een must én te koop op het Whiskyfestival dit weekend.

Whisky, De Wereldatlas
Dave Broom
Terra Lannoo Uitgeverij
ISBN 978-90-8989-452-6
ca. 40 EUR.