Distilleerderij: Tullibardine
Regio: Schotland (Highlands)
Fles: Tullibardine 7 Year Old 2015 Mobsters on Mopeds, Klubb23 2022, Pedro Ximénez hogshead, 60 bts
Kleur: vol goud
ABV: 53.8%

Motocompo

Ah, daar is Klubb23 weer met zo’n leuke Mobsters on Mopeds release – de 14e al! – waarbij telkens een motorfiets op het label wordt weergegeven. Deze keer is dat een ‘folding moped’ uit de 1980s van Motocompo met een blonde deerne die me aan Olivia Newton-John uit dezelfde periode doet denken. De inhoud van de fles is een jonge Tullibardine die op een PX hogshead rijpte, amper 7 jaar oud. Er werden 60 flessen van gelanceerd, waarvan fles 60/60 wederom in mijn verzameling verdween.

De neus doet me onmiddellijk aan een zonnige herfstdag denken. Koekjesdeeg, dennenappels, onrijpe banaan, hars, boomschors en wat anijs. Er zit ook een frisse toets in die me wat aan menthol herinnert.

Mooi olieachtige structuur. Hij komt verrassend zacht binnen voor zijn ABV. Munt en melkchocolade worden aangevuld met pruimtabak, mokka, rijpe banaan, flink wat houtkruiden en cederhout. Midpalate wordt hij erg kruidig, maar blijft wel mooi in balans.

De afdronk is lang, rond, kruidig en bevredigend. Café Noir koekjes op het sterfbed.

Erg smaakvolle en zelfs complexe jonge Tulli.

86/100

Geproefd door Mark Dermul op 21-05-2023
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).