Distilleerderij: Tobermory
Regio: Schotland (Islands)
Fles: Ledaig 15 Year Old 2005/2021, Catawiki, Refill Hogshead, 83 bts
Kleur: Witte wijn
ABV: 52.7%

Catawhisky

Ik denk dat iedereen wel weet dat ik parttime aan de slag ben als whisky expert voor Catawiki, toch? Welnu, af en toe bottelen we met dit veilinghuis ook wel eens een single cask, waarvan we de flessen cadeau doen aan topverkopers (en nog eens 2000 miniatuurtjes verdelen onder de vele andere whiskyverkopers op ons platform). In 2021 selecteerden we een refill hogshead dat Tobermory vulde met hun geturfde spirit in 2005. Na 15 rijping was dit single cask Ledaig klaar voor botteling.

Hola, erg vuile Ledaig, hoor. De neus offreert niet alleen maritieme toetsen, maar ook dieselwalm, scheepstouw, kokkels en het nat van olijven. Een stijl waar ik echt wel van hou.

Op smaak komt dat allemaal weer en worden de maritieme toetsen nog eens extra in de verf gezet terwijl de rookontwikkeling van de turf echt groots wordt, maar het geheel wordt mooi verzacht door vanille en citroen. Prima gebalanceerd. Krachtig, zilt, zoet, peaty, lekker!

De afdronk is lang, rokerig en zoet. Bevredigend.

Uitstekende, klassieke Ledaig die mij enorm kan bekoren.

86/100

Geproefd door Mark Dermul op 26-03-2023
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).