Blog Image

WhivieBlog

Whisky voor iedereen!

'Whivie' staat voor Whisky voor iedereen. Het is een site waarvan we hopen dat hij u zal helpen whisky in al zijn facetten te leren appreciëren. Je kan alle informatie terugvinden op onze website whivie.be en op deze blog publiceren we graag de laatste nieuwtjes alsook de tasting notes, evenementen en ga zo maar door. Uw suggesties zijn natuurlijk van harte welkom!

Ledaig 15 Year Old 2005 Catawiki

Tasting Notes Posted on 13/05/2023 16:21

Distilleerderij: Tobermory
Regio: Schotland (Islands)
Fles: Ledaig 15 Year Old 2005/2021, Catawiki, Refill Hogshead, 83 bts
Kleur: Witte wijn
ABV: 52.7%

Catawhisky

Ik denk dat iedereen wel weet dat ik parttime aan de slag ben als whisky expert voor Catawiki, toch? Welnu, af en toe bottelen we met dit veilinghuis ook wel eens een single cask, waarvan we de flessen cadeau doen aan topverkopers (en nog eens 2000 miniatuurtjes verdelen onder de vele andere whiskyverkopers op ons platform). In 2021 selecteerden we een refill hogshead dat Tobermory vulde met hun geturfde spirit in 2005. Na 15 rijping was dit single cask Ledaig klaar voor botteling.

Hola, erg vuile Ledaig, hoor. De neus offreert niet alleen maritieme toetsen, maar ook dieselwalm, scheepstouw, kokkels en het nat van olijven. Een stijl waar ik echt wel van hou.

Op smaak komt dat allemaal weer en worden de maritieme toetsen nog eens extra in de verf gezet terwijl de rookontwikkeling van de turf echt groots wordt, maar het geheel wordt mooi verzacht door vanille en citroen. Prima gebalanceerd. Krachtig, zilt, zoet, peaty, lekker!

De afdronk is lang, rokerig en zoet. Bevredigend.

Uitstekende, klassieke Ledaig die mij enorm kan bekoren.

86/100

Geproefd door Mark Dermul op 26-03-2023
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).Tobermory 11 Year Old 2010 Infrequent Flyers

Tasting Notes Posted on 13/05/2023 06:20

Distilleerderij: Tobermory
Regio: Schotland (Islands)
Fles: Tobermory 11 Year Old 2010/2021 Infrequent Flyers, Alistair Walker Whisky Company, Virgin Oak Finish #2380, 279 bts
Kleur: amber
ABV: 58.5%

Zoet vs Turf vs Zilt

Infrequent Flyers is een label van Alistair Walker, zoon van de befaamde Billy Walker, eigenaar van GlenAllachie. Onder dit label plant zoonlief wat minder bekende malts te bottelen en in dit geval koos hij voor een 11-jarig single cask van Tobermory. De malt werd in 2010 gestookt en kreeg een finish op Virgin Oak. Ik ben vooral verrast door de donkere kleur die deze malt heeft.

Heerlijke neus op donkerzoete vruchten als rozijnen en pruimen, maar onmiddellijk heerlijke smoky (niet te, maar onmiskenbaar), wat betekent dat we eigenlijk een Ledaig in het glas hebben. Ik krijg nog iets van Abroath Smokies overgoten met een sausje van honing. Uitstekende neus!

Hij komt stevig binnen en houdt perfect het midden tussen zoet en zilt. Blind had ik dit een Islay genoemd. De turf zorgt voor een grootse rookontwikkeling die de mond helemaal warm maakt. De Virgin Oak zorgt dan weer voor een heel panoplie aan warme kruiden, terwijl het fruit hem voldoende zoet houdt. Dit is een erg goeie Ledaig, zeg.

De afdronk duurt hier een eeuwigheid en zorgt voor een perfecte balans tussen de drie grootheden: zoet, turf, zilt.

Excellent en in alle eerlijkheid bij het beste wat Alistair al heeft gebotteld naar mijn (on)bescheiden mening.

87/100

Geproefd door Mark Dermul op 26-03-2023
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).