Distilleerderij: Tobermory
Regio: Schotland (Islands)
Fles: Tobermory 11 Year Old 2010/2021 Infrequent Flyers, Alistair Walker Whisky Company, Virgin Oak Finish #2380, 279 bts
Kleur: amber
ABV: 58.5%

Zoet vs Turf vs Zilt

Infrequent Flyers is een label van Alistair Walker, zoon van de befaamde Billy Walker, eigenaar van GlenAllachie. Onder dit label plant zoonlief wat minder bekende malts te bottelen en in dit geval koos hij voor een 11-jarig single cask van Tobermory. De malt werd in 2010 gestookt en kreeg een finish op Virgin Oak. Ik ben vooral verrast door de donkere kleur die deze malt heeft.

Heerlijke neus op donkerzoete vruchten als rozijnen en pruimen, maar onmiddellijk heerlijke smoky (niet te, maar onmiskenbaar), wat betekent dat we eigenlijk een Ledaig in het glas hebben. Ik krijg nog iets van Abroath Smokies overgoten met een sausje van honing. Uitstekende neus!

Hij komt stevig binnen en houdt perfect het midden tussen zoet en zilt. Blind had ik dit een Islay genoemd. De turf zorgt voor een grootse rookontwikkeling die de mond helemaal warm maakt. De Virgin Oak zorgt dan weer voor een heel panoplie aan warme kruiden, terwijl het fruit hem voldoende zoet houdt. Dit is een erg goeie Ledaig, zeg.

De afdronk duurt hier een eeuwigheid en zorgt voor een perfecte balans tussen de drie grootheden: zoet, turf, zilt.

Excellent en in alle eerlijkheid bij het beste wat Alistair al heeft gebotteld naar mijn (on)bescheiden mening.

87/100

Geproefd door Mark Dermul op 26-03-2023
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).