Distilleerderij: Teeling
Regio: Ierland
Fles: Teeling 7th Birthday Batch, OB 2022, 900 bts
Kleur: stro
ABV: 47.7%

HBD

Opgericht in 2015, vierde de Teeling distilleerderij in Dublin haar 7e verjaardag in 2022. Voor deze gelegenheid werden 900 flessen van deze 7th Birthday Batch gelanceerd. Het is een mix geworden van single malt, peated single malt en Pot Still.

De neus is een mooie mix van fruit (abrikozen en mandarijntjes op kop, gevolgd door kiwi en een hint van groene banaan), millefeuille gebak en zachte kruiden. Het geheel is gewikkeld in een subtiele rokerigheid en krijgt zelfs even een maritiem trekje door wat zeelucht, kervel en natte rotsen. Erg aangenaam.

De aanzet is stevig genoeg en onmiddellijk bijzonder fruitig. Helder fruit, vooral. Steenfruit. Ananas. Maar onmiddellijk trekt de rook de aandacht en maakt het geheel aangenaam warm, terwijl de kruiden van het hout langzaam maar zeker de teugels in handen nemen. Kervel, marjolein en zelfs een mespuntje peper. Een mooie balans, ook, wat in dit geval best knap te noemen is, wetende dat het een mix is van drie whiskeystijlen. Kudos!

De afdronk is middellang, zoet en rokerig, maar het fruit vertrekt met stille trom langs de achterdeur, terwijl de kruiden en iets van gekonfijte appelsienschillen terugkomen voor een bisnummer.

HBD, oftewel Happy Birthday, Teeling. Dit is een erg geslaagde release. Dankjewel voor het sample, Benny.

86/100

Geproefd door Mark Dermul op 10-12-2022
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).