Blog Image

WhivieBlog

Whisky voor iedereen!

'Whivie' staat voor Whisky voor iedereen. Het is een site waarvan we hopen dat hij u zal helpen whisky in al zijn facetten te leren appreciëren. Je kan alle informatie terugvinden op onze website whivie.be en op deze blog publiceren we graag de laatste nieuwtjes alsook de tasting notes, evenementen en ga zo maar door. Uw suggesties zijn natuurlijk van harte welkom!

Teeling 7th Birthday Batch

Tasting Notes Posted on 03/16/2023 16:25

Distilleerderij: Teeling
Regio: Ierland
Fles: Teeling 7th Birthday Batch, OB 2022, 900 bts
Kleur: stro
ABV: 47.7%

HBD

Opgericht in 2015, vierde de Teeling distilleerderij in Dublin haar 7e verjaardag in 2022. Voor deze gelegenheid werden 900 flessen van deze 7th Birthday Batch gelanceerd. Het is een mix geworden van single malt, peated single malt en Pot Still.

De neus is een mooie mix van fruit (abrikozen en mandarijntjes op kop, gevolgd door kiwi en een hint van groene banaan), millefeuille gebak en zachte kruiden. Het geheel is gewikkeld in een subtiele rokerigheid en krijgt zelfs even een maritiem trekje door wat zeelucht, kervel en natte rotsen. Erg aangenaam.

De aanzet is stevig genoeg en onmiddellijk bijzonder fruitig. Helder fruit, vooral. Steenfruit. Ananas. Maar onmiddellijk trekt de rook de aandacht en maakt het geheel aangenaam warm, terwijl de kruiden van het hout langzaam maar zeker de teugels in handen nemen. Kervel, marjolein en zelfs een mespuntje peper. Een mooie balans, ook, wat in dit geval best knap te noemen is, wetende dat het een mix is van drie whiskeystijlen. Kudos!

De afdronk is middellang, zoet en rokerig, maar het fruit vertrekt met stille trom langs de achterdeur, terwijl de kruiden en iets van gekonfijte appelsienschillen terugkomen voor een bisnummer.

HBD, oftewel Happy Birthday, Teeling. Dit is een erg geslaagde release. Dankjewel voor het sample, Benny.

86/100

Geproefd door Mark Dermul op 10-12-2022
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).Teeling Franz Hahn Chardonnay Casks

Tasting Notes Posted on 03/16/2023 06:24

Distilleerderij: Teeling
Regio: Ierland
Fles: Teeling Franz Hahn Chardonnay Casks, OB 2022
Kleur: goud
ABV: 46%

Chardonnay

Franz Hahn is een wijnmaker uit Albersweiler in Duitsland. Da’s midden in de ingebeelde driehoek die je zou kunnen maken met Mannheim in het noorden, Saarbrücken in het westen en Karlsruhe in het zuiden (en dus ook dicht tegen de noord-Franse grens). Ze leverden enkele vaten van hun Chardonnay wijn aan Teeling en kregen die enkele maanden later gebotteld terug. Het hoeft niet te verbazen dat mijn gabber en België’s grootste Teeling-fan Benny mij wederom kon voorzien van een sample.

Het DNA van Teeling wordt hier op de neus mooi uitgebreid – of versterkt, zo u wil – met perzik, abrikoos, stekelbessen, rijpe druiven en butternut. Mooie hint van witte chocolade, vanille en vers gezaagde planken.

Op smaak is het eerste wat me te binnen schiet ‘witte wijn’. Nu hoeft dat niet te verrassen, maar hier is het toch dominant. Lijkt wel of ik een witte wijn drink die in een whiskyvat heeft gezeten in plaats van andersom. Maar het werkt, hoor. Lekker fris en fruitig – na het fruit van de neus nu ook wat toetsen van agrum alsook wit boomgaardfruit – met een mooi kruidig randje. Denk zoethout, een mespuntje witte peper en zelfs een korreltje (niet-spreekwoordelijk) zout.

De afdronk is lang, zacht kruidig en bevredigend.

Mooie wijnfinish, hoor. Dit is lekker. En dat voor zo’n 40 EUR. Thx, Benny!

85/100

Geproefd door Mark Dermul op 10-12-2022
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).