Distilleerderij: Teeling
Regio: Ierland
Fles: Teeling Franz Hahn Chardonnay Casks, OB 2022
Kleur: goud
ABV: 46%

Chardonnay

Franz Hahn is een wijnmaker uit Albersweiler in Duitsland. Da’s midden in de ingebeelde driehoek die je zou kunnen maken met Mannheim in het noorden, Saarbrücken in het westen en Karlsruhe in het zuiden (en dus ook dicht tegen de noord-Franse grens). Ze leverden enkele vaten van hun Chardonnay wijn aan Teeling en kregen die enkele maanden later gebotteld terug. Het hoeft niet te verbazen dat mijn gabber en België’s grootste Teeling-fan Benny mij wederom kon voorzien van een sample.

Het DNA van Teeling wordt hier op de neus mooi uitgebreid – of versterkt, zo u wil – met perzik, abrikoos, stekelbessen, rijpe druiven en butternut. Mooie hint van witte chocolade, vanille en vers gezaagde planken.

Op smaak is het eerste wat me te binnen schiet ‘witte wijn’. Nu hoeft dat niet te verrassen, maar hier is het toch dominant. Lijkt wel of ik een witte wijn drink die in een whiskyvat heeft gezeten in plaats van andersom. Maar het werkt, hoor. Lekker fris en fruitig – na het fruit van de neus nu ook wat toetsen van agrum alsook wit boomgaardfruit – met een mooi kruidig randje. Denk zoethout, een mespuntje witte peper en zelfs een korreltje (niet-spreekwoordelijk) zout.

De afdronk is lang, zacht kruidig en bevredigend.

Mooie wijnfinish, hoor. Dit is lekker. En dat voor zo’n 40 EUR. Thx, Benny!

85/100

Geproefd door Mark Dermul op 10-12-2022
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).