Distilleerderij: Teaninich
Regio: Schotland (Highlands)
Fles: Teaninich 12 Year Old 2008/2020, Signatory UCF for Belgium, Hogshead #704330, 310 bts
Kleur: stro
ABV: 55.9%

Gummi Snoepgoed

Deze jonge Teaninich werd gebotteld door Signatory in hun bekende Un-Chillfiltered Collection, maar wel op vatsterkte. Het vat werd geselecteerd door een Belgisch collectief: The Whiskybarn, Billy’s Whisky Barrel, The Glengarry, Whisky & Such, Tasttoe en Crombé 5.0.

De neus is eerder gesloten en heeft wat tijd nodig. Veel tijd, eerlijk gezegd. Ik krijg na veel geduld wat appels en peren en gummi snoepgoed, maar niet bepaald veel meer. Een streepje woodsmoke, nog. Foutloos, maar nogal eenvoudig.

Op smaak krijg ik meer van hetzelfde: wit fruit en snoepgoed. De tweede slok onthult iets meer: abrikozen, vanille, moutsuikers en wat witte peper. Wordt langzamerhand iets pittiger en maakt je mond lekker warm. Halverwege verschijnt een bittertje als van chicorei en kinine.

In de lange finish is het vooral abrikoos dat nazindert.

Het was een diesel… hij had flink wat tijd nodig om op gang te komen. Hij is in de Belgische shops nog te vinden aan zo’n 65 EUR. Fair deal!

83/100

Geproefd door Mark Dermul op 04-01-2022
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).