Blog Image

WhivieBlog

Whisky voor iedereen!

'Whivie' staat voor Whisky voor iedereen. Het is een site waarvan we hopen dat hij u zal helpen whisky in al zijn facetten te leren appreciëren. Je kan alle informatie terugvinden op onze website whivie.be en op deze blog publiceren we graag de laatste nieuwtjes alsook de tasting notes, evenementen en ga zo maar door. Uw suggesties zijn natuurlijk van harte welkom!

Teaninich 12 Year Old 2008 Signatory for Belgium

Tasting Notes Posted on di, november 15, 2022 16:11

Distilleerderij: Teaninich
Regio: Schotland (Highlands)
Fles: Teaninich 12 Year Old 2008/2020, Signatory UCF for Belgium, Hogshead #704330, 310 bts
Kleur: stro
ABV: 55.9%

Gummi Snoepgoed

Deze jonge Teaninich werd gebotteld door Signatory in hun bekende Un-Chillfiltered Collection, maar wel op vatsterkte. Het vat werd geselecteerd door een Belgisch collectief: The Whiskybarn, Billy’s Whisky Barrel, The Glengarry, Whisky & Such, Tasttoe en Crombé 5.0.

De neus is eerder gesloten en heeft wat tijd nodig. Veel tijd, eerlijk gezegd. Ik krijg na veel geduld wat appels en peren en gummi snoepgoed, maar niet bepaald veel meer. Een streepje woodsmoke, nog. Foutloos, maar nogal eenvoudig.

Op smaak krijg ik meer van hetzelfde: wit fruit en snoepgoed. De tweede slok onthult iets meer: abrikozen, vanille, moutsuikers en wat witte peper. Wordt langzamerhand iets pittiger en maakt je mond lekker warm. Halverwege verschijnt een bittertje als van chicorei en kinine.

In de lange finish is het vooral abrikoos dat nazindert.

Het was een diesel… hij had flink wat tijd nodig om op gang te komen. Hij is in de Belgische shops nog te vinden aan zo’n 65 EUR. Fair deal!

83/100

Geproefd door Mark Dermul op 04-01-2022
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).Tamdhu 15 Year Old Dumpy

Tasting Notes Posted on di, november 15, 2022 06:10

Distilleerderij: Tamdhu
Regio: Schotland (Speyside)
Fles: Tamdhu 15 Year Old Dumpy, OB 1980s, 750ml
Kleur: amber
ABV: 43%

Sherry

Mijn makker Manny kon de hand leggen op een oude dumpy fles uit de jaren 80 van de vorige eeuw. Een Tamdhu die 15 jaar lang rijpte.

Ik heb hem nog maar net geschonken en de ruimte vult zich al op met donkerzoete, fruitige toetsen van overrijpe banaan, bosbessen en pruimtabak. Hij evolueert dan zachtjes naar helder fruit als abrikoos en perzik. Clean, fruitig en niet de minste hint van vermoeidheid, laat staan OBE. Heerlijk!

Hij is heerlijk olieachtig, onmiddellijk mierzoet op abrikozen, perzik, ananas en toetsen van sherry. Appelsien komt sterk opzetten. Een blaadje munt zorgt voor een frisse lift. Erg zacht gekruid. Denk wat nootmuskaat en saffraan. Ik wrijf me tevreden in de handen, want dit zit al 40 jaar op fles en is nog zo fris alsof het gisteren werd gebotteld.

De afdronk is relatief kort, maar snoeperig zoet. Wederom flink wat sherrytoetsen en een zacht drogende toets van leder op het sterfbed.

Een knaller van een klassieker. Thx, Manny!

88/100

Geproefd door Mark Dermul op 02-01-2022
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).