Tamdhu Distillery
Knockando, Aberlour
Banffshire AB38 7RP
Scotland
tel +44 1340 870221
fax +44 1340 810255
gesloten sinds maart 2010

Tamdhu distillery ligt in de Speyside, in het stadje Knockandu in Banffshire. De naam is Keltisch voor ‘kleine donkere heuvel’, waarmee de locatie van de distilleerderij perfect omschreven is. Ze werd opgericht in 1897 en werd kort daarop verkocht aan de Highland Distillers en sloot ondermeer gedurende de periode van 1927 tot 1947. Bij de oprichting was het een – voor haar tijd – zeer moderne distilleerderij.

De productiecapaciteit werd verdrievoudigd tussen 1972 en 1975. Ze heeft, in tegenstelling tot de meeste van haar buren, geen pagoda-vormig dak boven haar kilns. Het was tevens één van de laatste distilleerderijen waar de malting nog ter plekke gebeurde door middel van een saladin box.

Het overgrote deel van de productie ging in blends zoals Dunhill, The Famous Grouse, J&B en Cutty Sark. Pas in 1976 werd Tamdhu als single malt op de markt gebracht als 8 Year Old. Drie jaar later werd deze vervangen door de 10 Year Old (die nu nog maar moeilijk te vinden is).

Vandaag bestaat de range uit deze drie Tamdhu’s:

– Tamdhu NAS (40%)

– Tamdhu 10 Year Old (40% – wordt ondertussen niet meer gebotteld)

– Tamdhu 18 Year Old (43%)

In november vorig jaar kondigde de Edrington Group, de huidige eigenaars, aan dat ze de distilleerderij zouden sluiten. Dit is ondertussen gebeurd (maart-april 2010). Boosdoener is de economische crisis. Meer dan 30 jobs gingen hierbij verloren. Edrington besloot zich meer te concentreren op haar drie belangrijkste brands, The Macallan, Glenrothes en Highland Park.