Distilleerderij: Tamdhu
Regio: Schotland (Speyside)
Fles: Tamdhu 15 Year Old Dumpy, OB 1980s, 750ml
Kleur: amber
ABV: 43%

Sherry

Mijn makker Manny kon de hand leggen op een oude dumpy fles uit de jaren 80 van de vorige eeuw. Een Tamdhu die 15 jaar lang rijpte.

Ik heb hem nog maar net geschonken en de ruimte vult zich al op met donkerzoete, fruitige toetsen van overrijpe banaan, bosbessen en pruimtabak. Hij evolueert dan zachtjes naar helder fruit als abrikoos en perzik. Clean, fruitig en niet de minste hint van vermoeidheid, laat staan OBE. Heerlijk!

Hij is heerlijk olieachtig, onmiddellijk mierzoet op abrikozen, perzik, ananas en toetsen van sherry. Appelsien komt sterk opzetten. Een blaadje munt zorgt voor een frisse lift. Erg zacht gekruid. Denk wat nootmuskaat en saffraan. Ik wrijf me tevreden in de handen, want dit zit al 40 jaar op fles en is nog zo fris alsof het gisteren werd gebotteld.

De afdronk is relatief kort, maar snoeperig zoet. Wederom flink wat sherrytoetsen en een zacht drogende toets van leder op het sterfbed.

Een knaller van een klassieker. Thx, Manny!

88/100

Geproefd door Mark Dermul op 02-01-2022
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).