Distilleerderij: Tamdhu
Regio: Schotland (Speyside)
Fles: Tamdhu 40 Year Old 1971/2011 Gordon & Macphail, The MacPhail’s Collection
Kleur: oud goud
ABV: 43%

Dik Oké

De MacPhail’s Collection is, zoals u ongetwijfeld kan raden, een label van onafhankelijk bottelaar Gordon & Macphail. Eén van de bottelingen in die uitmuntende reeks is deze Tamdhu uit 1971. Opgelet, deze werd al meer dan een decennia geleden gebotteld. Ik kreeg onlangs bezoek van Joren Nuyts – de sterke man achter het nieuwe Belgische label The Roots – die me een sampletje cadeau deed, wat ik in dank aanvaarde. Een 40-jarige Tamdhu… dat kom je niet elke dag tegen.

Heerlijk! Sorry dat ik zo met de deur in huis kom vallen, maar ik heb ‘m nog maar net geschonken en de kamer vult zich met een heerlijk aroma van tropisch fruit, gestoofde peren, karamel en mooie toetsen van de eik. Een mix van vers gezaagde planken en vermolmd hout. Echt geweldige neus.

De body is prima, hoewel eerder zacht (maar niet waterachtig!). De eik komt nu zelfs eerst en geeft hem heel even een bittertje, alvorens het fruit zich kan laten zien. Wederom de peren, misschien gingen er nu zelfs wat appels in het stoofpotje, maar vooral ook iets van abrikozen en kokosnoot. En wat noten. Menthol? Wordt zoeter vanaf de tweede slok.

De afdronk is eerder kort maar wel goed gekruid op kruidnagel en nootmuskaat. Wat eik en – verrassend! – wat melkchocolade met hazelnoten op het sterfbed.

De neus was outstanding, het smaakpalet dik oké (maar, toegegeven, kon de belofte van de neus niet helemaal invullen). Hij lijkt wel jonger dan zijn 40 jaar, eerlijk gezegd (niet dat dat een probleem hoeft te zijn). Alles bij elkaar een fantastische Tamdhu! Vandaag de dag betaal je toch al gauw zo’n 725 EUR voor een flesje, dus ben ik Joren zeer dankbaar voor het sample.

87/100

Geproefd door Mark Dermul op 18-08-2022
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).