Distilleerderij: Teeling
Regio: Ierland
Fles: Teeling 6 Year Old 2015/2021 Distillery Exclusive Red Wine Cask #35352
Kleur: amber met een roze schijn
ABV: 61.9%

Gelukkig Getrouwd

Het moet gezegd: Teeling heeft een nooit gezien traject afgelegd. Ze bestaan niet eens tien jaar, maar zijn gekend over de hele wereld. Als je de man in de straat vraagt om de naam van een Ierse whiskey te noemen zal meer dan de helft Teeling zeggen. Je moet het maar doen. En zoals elke distilleerderij placht te doen, kan je na een bezoek aan Teeling uiteraard ook ter plekke een flesje bottelen als souvenir. Dit is er zo eentje, een single pot still die rijpte op een voormalig rode wijnvat. Het alcoholpercentage kan tellen.

Het DNA van Teeling tekent present, maar moet hier toch flink wat ruimte laten voor de rode wijn. Het is geen straf, want ik krijg aardbeien, rabarber, ananas en kruidnagel. De balans is prima. Erg aangename neus.

Hij is erg krachtig bij aanzet. In die mate dat ik zelfs even naar adem moet happen. Maar wederom een erg mooie balans tussen enerzijds het zoetzure, voornamelijk rode fruit en anderzijds de granige toetsen van de single pot still spirit. De kruiden maken mijn mond helemaal warm. Maar water is niet noodzakelijk wat mij betreft. Sterker nog, deze laat zich gevaarlijk vlot drinken voor zo’n krachtpatser.

Pas in de afdronk, die lang en kruidig is en blijft, voel je het wijnvat effectief in de vorm van zacht drogende tannine en iets van leder.

Een erg mooie Teeling die opnieuw bewijst dat spirit en rode wijnvaten best gelukkig getrouwd kunnen zijn.

86/100

Geproefd door Mark Dermul op 19-03-2022
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).