Blog Image

WhivieBlog

Whisky voor iedereen!

'Whivie' staat voor Whisky voor iedereen. Het is een site waarvan we hopen dat hij u zal helpen whisky in al zijn facetten te leren appreciëren. Je kan alle informatie terugvinden op onze website whivie.be en op deze blog publiceren we graag de laatste nieuwtjes alsook de tasting notes, evenementen en ga zo maar door. Uw suggesties zijn natuurlijk van harte welkom!

Teeling 6 Year Old 2015 Red Wine Distillery Exclusive

Tasting Notes Posted on 01/04/2022 17:18

Distilleerderij: Teeling
Regio: Ierland
Fles: Teeling 6 Year Old 2015/2021 Distillery Exclusive Red Wine Cask #35352
Kleur: amber met een roze schijn
ABV: 61.9%

Gelukkig Getrouwd

Het moet gezegd: Teeling heeft een nooit gezien traject afgelegd. Ze bestaan niet eens tien jaar, maar zijn gekend over de hele wereld. Als je de man in de straat vraagt om de naam van een Ierse whiskey te noemen zal meer dan de helft Teeling zeggen. Je moet het maar doen. En zoals elke distilleerderij placht te doen, kan je na een bezoek aan Teeling uiteraard ook ter plekke een flesje bottelen als souvenir. Dit is er zo eentje, een single pot still die rijpte op een voormalig rode wijnvat. Het alcoholpercentage kan tellen.

Het DNA van Teeling tekent present, maar moet hier toch flink wat ruimte laten voor de rode wijn. Het is geen straf, want ik krijg aardbeien, rabarber, ananas en kruidnagel. De balans is prima. Erg aangename neus.

Hij is erg krachtig bij aanzet. In die mate dat ik zelfs even naar adem moet happen. Maar wederom een erg mooie balans tussen enerzijds het zoetzure, voornamelijk rode fruit en anderzijds de granige toetsen van de single pot still spirit. De kruiden maken mijn mond helemaal warm. Maar water is niet noodzakelijk wat mij betreft. Sterker nog, deze laat zich gevaarlijk vlot drinken voor zo’n krachtpatser.

Pas in de afdronk, die lang en kruidig is en blijft, voel je het wijnvat effectief in de vorm van zacht drogende tannine en iets van leder.

Een erg mooie Teeling die opnieuw bewijst dat spirit en rode wijnvaten best gelukkig getrouwd kunnen zijn.

86/100

Geproefd door Mark Dermul op 19-03-2022
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).



Teeling Single Pot Still for Belgium & Luxembourg

Tasting Notes Posted on 01/04/2022 13:23

Distilleerderij: Teeling
Regio: Ierland
Fles: Teeling Single Pot still, OB 2021 for Belgium & Luxembourg, American Virgin Oak Cask #58505
Kleur: koper
ABV: 63.3%

Stout

Een single cask pot still whiskey van Teeling, speciaal gebotteld voor België en Luxemburg precies een jaar geleden. Op een virgin cask dan nog, wat wellicht voor flink wat kruidigheid zal gezorgd hebben. En dan dat alcoholpercentage… Waar is mijn glas water?

Oh, mooi… De neus is bijzonder fruitig én – zoals ik al vermoedde – heerlijk gekruid. Gebakken banaan, perzik, mango, kokos, ananas op de BBQ en hazelnoten, iets wat me aan nougat doet denken en een zachte florale toets. Daarnaast nog iets wat me aan stout bier doet denken, echt waar. De kruiden van dienst zijn peper, oregano en vanille. Erg rond en rijk en op en top Iers.

Hij komt uiteraard stevig binnen, maar ik voel niet de neiging hier water aan toe te voegen. Prima integratie. En heerlijke verderzetting van de neus, aangevuld met wat grapefruit en walnoten, zoethout en kinine. Een erg kruidige fruitsla die niet brandt, maar wel gezellig prikkelt. Heerlijk.

De afdronk kan zich moeiteloos meten met zowel de neus als de smaak. Ook die is van topkwaliteit: kruidig, lang, warm en zalig zoet.

Da’s een toprelease, echt van genoten. En nog te krijgen voor zo’n 90 EUR. Merci, Benny.

88/100

Geproefd door Mark Dermul op 25-02-2022
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).



Teeling Single Pot Still Wonders of Wood – Brandy PX Chestnut Cask

Tasting Notes Posted on 01/04/2022 06:22

Distilleerderij: Teeling
Regio: Ierland
Fles: Teeling Single Pot Still, OB 2021, Wonders of Wood Brandy PX Chestnut Cask #52863, 600 bts
Kleur: oud goud
ABV: 59.7%

Kastanje

Wonders of Wood is een reeks van Teeling whiskeys die op een wel erg speciaal type vat hebben gerijpt. Na de Amburana Cask en de Cherry Wood Cask lanceerden ze in 2021 dit derde ‘houtwonder’, namelijk de Teeling Pot Still gerijp op een… euh… Brandy PX Chestnut Cask. Wat is dat in godsnaam? Hoe dan ook, de whiskey is een Pot Still geproduceerd van 50% gemoute en 50% ongemoute gerst. Slechts 600 flessen hiervan waren exclusief op de distilleerderij verkrijgbaar. Uiteraard kon mijn makker Benny – de grootste Teeling fanaat die ons kleine landje rijk is – aan een fles geraken en hij was zo gul mij hiervan een sample te bezorgen.

Hoewel ik de indruk heb dat dit erg jong spul is, krijg ik toch mooie toetsen van appels, kastanjes, hooi en het sap van een groene tak. Een vers pak papier en iets wat me aan postzegellijm doet denken, echt waar. Net als bij dat eerdere Brandy Cask (dat ik gisteren proefde, het vat voor The Nectar) ben ik opnieuw gecharmeerd, maar allesbehalve ondersteboven.

Omwille van het torenhoge ABV komt deze stevig en pikant binnen. Bijzonder veel houtkruiden, waardoor mijn speekselklieren in overdrive gaan. Poeh! Dan appels, banaan en flink wat grapefruit met een mooi bittertje. Walnoten. Wederom kastanjes. Druiven. Maar het blijft allemaal relatief scherp, vind ik.

De afdronk is middellijk en zoetzuur, maar doet me wel naar een glas water reiken (wat ik niet als een goed teken zie).

Mooi, maar een beetje te pikant naar mijn gading. Merci, Benny.

85/100

Geproefd door Mark Dermul op 24-02-2022
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).