Distilleerderij: Teeling
Regio: Ierland
Fles: Teeling Single Pot Still, OB 2021, Wonders of Wood Brandy PX Chestnut Cask #52863, 600 bts
Kleur: oud goud
ABV: 59.7%

Kastanje

Wonders of Wood is een reeks van Teeling whiskeys die op een wel erg speciaal type vat hebben gerijpt. Na de Amburana Cask en de Cherry Wood Cask lanceerden ze in 2021 dit derde ‘houtwonder’, namelijk de Teeling Pot Still gerijp op een… euh… Brandy PX Chestnut Cask. Wat is dat in godsnaam? Hoe dan ook, de whiskey is een Pot Still geproduceerd van 50% gemoute en 50% ongemoute gerst. Slechts 600 flessen hiervan waren exclusief op de distilleerderij verkrijgbaar. Uiteraard kon mijn makker Benny – de grootste Teeling fanaat die ons kleine landje rijk is – aan een fles geraken en hij was zo gul mij hiervan een sample te bezorgen.

Hoewel ik de indruk heb dat dit erg jong spul is, krijg ik toch mooie toetsen van appels, kastanjes, hooi en het sap van een groene tak. Een vers pak papier en iets wat me aan postzegellijm doet denken, echt waar. Net als bij dat eerdere Brandy Cask (dat ik gisteren proefde, het vat voor The Nectar) ben ik opnieuw gecharmeerd, maar allesbehalve ondersteboven.

Omwille van het torenhoge ABV komt deze stevig en pikant binnen. Bijzonder veel houtkruiden, waardoor mijn speekselklieren in overdrive gaan. Poeh! Dan appels, banaan en flink wat grapefruit met een mooi bittertje. Walnoten. Wederom kastanjes. Druiven. Maar het blijft allemaal relatief scherp, vind ik.

De afdronk is middellijk en zoetzuur, maar doet me wel naar een glas water reiken (wat ik niet als een goed teken zie).

Mooi, maar een beetje te pikant naar mijn gading. Merci, Benny.

85/100

Geproefd door Mark Dermul op 24-02-2022
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).