Distilleerderij: Teeling
Regio: Ierland
Fles: Teeling Single Pot still, OB 2021 for Belgium & Luxembourg, American Virgin Oak Cask #58505
Kleur: koper
ABV: 63.3%

Stout

Een single cask pot still whiskey van Teeling, speciaal gebotteld voor België en Luxemburg precies een jaar geleden. Op een virgin cask dan nog, wat wellicht voor flink wat kruidigheid zal gezorgd hebben. En dan dat alcoholpercentage… Waar is mijn glas water?

Oh, mooi… De neus is bijzonder fruitig én – zoals ik al vermoedde – heerlijk gekruid. Gebakken banaan, perzik, mango, kokos, ananas op de BBQ en hazelnoten, iets wat me aan nougat doet denken en een zachte florale toets. Daarnaast nog iets wat me aan stout bier doet denken, echt waar. De kruiden van dienst zijn peper, oregano en vanille. Erg rond en rijk en op en top Iers.

Hij komt uiteraard stevig binnen, maar ik voel niet de neiging hier water aan toe te voegen. Prima integratie. En heerlijke verderzetting van de neus, aangevuld met wat grapefruit en walnoten, zoethout en kinine. Een erg kruidige fruitsla die niet brandt, maar wel gezellig prikkelt. Heerlijk.

De afdronk kan zich moeiteloos meten met zowel de neus als de smaak. Ook die is van topkwaliteit: kruidig, lang, warm en zalig zoet.

Da’s een toprelease, echt van genoten. En nog te krijgen voor zo’n 90 EUR. Merci, Benny.

88/100

Geproefd door Mark Dermul op 25-02-2022
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).