Distilleerderij: Teeling
Regio: Ierland
Fles: Teeling Sommelier Selection Sauternes Wine Cask
Kleur: goud
ABV: 46%

Druiven

Aha! De Sommelier Selection. Daarvan proefde ik eerder al de Margaux Wine release, maar Teeling lanceerde in 2021 deze Sauternes Wine Cask versie. Ik beken, daar keek ik wel naar uit. De whiskey bestaat voor 80% uit grain en 20% malt en rijpte eerst zo’n 5 à 6 jaar op bourbonvaten alvorens een finish van 3,5 jaar op de dessertwijnvaten te ondergaan. We spreken dus van een whiskey die toch al zo’n 8 tot 9 jaar oud is.

De eerste indruk op de neus is er een van honing. Veel honing. En iets stoffig. Ik waan me op de zolder. Gezoete boerenboter. Gekonfijt steenfruit: mango en perzik. Druiven, ook. En iets van amandelschaafsel. Erg beschaafd en erg uitnodigend.

De body is olieachtig. De whiskey is lekker fruitig, zij het wel erg droog. Zoete sultanas, perzik en abrikoos, hint van ananas en flink wat limoen. Tikkeltje zesty, ook. Dit kapt gevaarlijk vlot binnen, hoor.

De afdronk is zoet en droog, zacht gekruid en eigenlijk uitstekend.

Er mooie Teeling, waarbij de invloed van de zoete wijn perfect in balans is met het DNA van het huis. Dat was lekker! Merci, Benny.

86/100

Geproefd door Mark Dermul op 20-02-2022
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).