Blog Image

WhivieBlog

Whisky voor iedereen!

'Whivie' staat voor Whisky voor iedereen. Het is een site waarvan we hopen dat hij u zal helpen whisky in al zijn facetten te leren appreciëren. Je kan alle informatie terugvinden op onze website whivie.be en op deze blog publiceren we graag de laatste nieuwtjes alsook de tasting notes, evenementen en ga zo maar door. Uw suggesties zijn natuurlijk van harte welkom!

Highland Park Whisky Live 10 Year Old (2)

Tasting Notes Posted on 31/01/2011 21:12

Distilleerderij: Highland Park
Regio: Schotland (Islands)
Fles: 10 Year Old (Whisky Live London 2010 Festival)
Kleur: amber
ABV: 59,3

Jonge, maar toch wulpse whisky

Ter gelegenheid van de 10e verjaardag van het festival London Whisky Live in februari 2010, bracht Highland Park deze exclusieve dram op de markt: 10 Year Old. Deze botteling – meteen ook de jongste expressie uit de Orkney distilleerderij – is gelimiteerd op 600 flessen en werd gebotteld op vatsterkte.

Heidebloesem, zacht fruit, honing en een zachte tabakgeur zijn de eerste indrukken die wij ervaren bij het neuzen van deze whisky. Er valt ook wat kandijsuiker, crème brulée en de geur van koude koffie te ontdekken.

De zachte palate proeft naar melkchocolade, maar gaat snel over in de lange, droge finish. Gekarameliseerde amandel en licht kruidige smaken zinderen lang na op de tong.

Ik kan het aantal keer dat ik een dram uit deze destilleerderij dronk, nog net op één hand tellen. Maar toch durf ik stellen dat ook deze whisky dat ‘typische’ Highland Park karakter heeft: mooi gebalanceerd, met een zachte heidebloesem zoete smaak.
Net als die jonge, dartele modellen in al die commercials voor parfum, is dit een jonge, maar toch wulpse whisky.

Score: 81

geproefd door Niek Verniers en Ilse Everaert op 28-01-2011



Macduff 2000 for The Bonding Dram

Aankondigingen Posted on 31/01/2011 17:49

Op 10 november 2010 waren een aantal whiskyvrienden samen gekomen in Gent om afscheid te nemen van Caperdonich (die dan net tegen de vlakte was gegaan en zo definitief verloren ging).

Maar eigenlijk was er meer aan de hand… Het was tevens een geheime bijeenkomst om 5 cask samples te gaan proeven om, samen met Jeroen van The Bonding Dram, een nieuwe botteling voor deze Gentse online whiskyretailer en Whiviesponsor te gaan uitzoeken. Een hele eer dus!

Het moet gezegd, we proefden hele lekkere cask samples. We begonnen met een Caol Ila 1995 Gaja Barolo (cask 10047), die licht zurig rook met iodine, oester en citrus. Hij was scherp op de tong met witte peper, citrus en turf. De afdronk was middellang.

Daarna volgde een Glenfarclas 1997 die rook naar bittere chocolade, sherry, noten en zoethout. Zijdezacht in de mond maakte ik associaties met karamel en heidekruid. Hij was heerlijk zacht in de afdronk. Ik had de distilleerderij herkend (net als enkele van mijn tafelgenoten).

De derde rook naar zuurkool (althans voor mij, waardoor ik meteen de juiste distilleerderij op dit sample kon plakken), met zeewier, rook, koeiehuid en citrus. Dit kon niet anders dan een Bunnahabhain 1997 refill sherry cask zijn. Hij smaakte ‘vuil’, mineraal, gekruid met ‘steentjes in de mond’. De finish was lang en kruidig.

De vierde had een geweldige neus van zwarte bessen, toffee, zoethout, drop en een tikkeltje rook. Dat werd op geweldige manier verder gezet in de mond, besprenkeld met heerlijke kruiden. In mijn notaboekje zie ik bij finish hetvolgende staan: ‘lang, lang, lang!’. Geweldige dram. Voor mij was dit de winnaar van de avond… En kijk – de groep was het ermee eens! Het werd dan ook de nieuwe botteling van Jeroen, i.e. de Macduff 2000 (sherry butt 3525) van de Creative Whisky Company van David Stirk (die het sample had geleverd). We waren het er ook unaniem over eens dat deze best wat water kan verdragen.

Tot slot werd ons nog een speciaal geval voorgezet. Lichte sulfer, assen en rubber op de neus dat gevaarlijk naar rotte eieren neigde als je er wat water bij deed. Op de tong was hij gerookt met zoete turf. De afdronk bood niet meteen iets nieuw, maar was wel lang. Het bleek te gaan om een Ledaig 2001.

Na afloop kregen we nog frietjes aangeboden en konden we terugblikken op een interessante oefening. Niet gemakkelijk, hoor, zo’n cask samples blind proeven. Zeggen wat je lekker vind (en wat niet) is natuurlijk niet zo moeilijk, maar distilleerderijen aan samples linken bleek voor velen geen sinecure, mezelf op kop.

En nu… tromgeroffel aub! De fles is er! Zoals gezegd was het sample afkomstig van David Stirk, de man achter de Creative Whisky Company, en werd de Macduff 2000 10 Year Old onder het label van de Exclusive Malts uitgebracht, want het is een single cask op cask strength – in dit geval een stevige 56,5% ABV. Hij wordt verkocht voor 50 EUR, wat voor zo’n geweldige whisky eigenlijk een koopje is. Vooral ook als je beseft dat er slechts 200 flessen beschikbaar zijn!

Ik vond het een hele eer mee aan de wieg gestaan te hebben van deze keuze. Ik hoop dan ook dat u ze aan uw verzameling toevoegt en u zal bevallen (waar ik totaal niet aan twijfel).

May the Macduff 2000 for TBD be with you!



Whisky dinner bij Chef Stef

Culinair Posted on 31/01/2011 07:51

Naar goede gewoonte gaat de kern van Whivie (dat is Niek & Ilse en Mark & Sofie) dineren in De Cluysenaer, het gezellige whiskyrestaurant van Stef Roesbeke en Krien Puts.

We vieren een dubbele verjaardag – Ilse is eind december jarig, Mark begin januari. Wat beter om dit te vieren (voor whiskyliefhebbers althans) dan met een heerlijk Whiskymenu in ’t Groot. En in goed gezelschap maken we er steeds een gezellige boel van. Na het uitwisselen van de verjaardagsgeschenken komt het aperitief op tafel – een fantastisch hapje van sushi, gerookte zalm, rettich, wasabi en yoghurt, geflankeerd door een Glenmorangie 10 Year Old (vandaag de dag gebotteld als Glenmorangie Original, maar bij Stef kregen we nog de oude botteling op tafel). Om het smakenpallet op te warmen, zeg maar.

Bij het voorgerechtje – fantastische schelvis in kreeftenjus, miljaar! – werd een anCnoc 16 Year Old gepresenteerd. Ik had eerder al kennis gemaakt met een jongere versie, de anCnoc 12 Year Old, maar deze was toch stukken beter.

Dan kwam er een kleine rustpauze (op whiskyvlak): een heerlijk venkelsoepje met dille, gemarineerd in whisky. Enfin, ik leg het wellicht niet goed uit, maar het smaakte fantastisch.

Bij de heerlijke fois gras met witlof en frambozengelei en het daaropvolgende sorbetje werd een lekkere Dalmore 12 Year Old geschonken, een dijk van een whisky die perfect complementair was bij deze gerechtjes. Het was een prettig weerzien met deze mooi dram.

De hoofdschotel, een prachtige schilderijtje van melkkalf, speenbig, koolrabi, brocolli, bloemkoel en Vermout ging vergezeld van een Deerstalker 18 Year Old, gedistilleerd in Balmenach. Toegegeven, deze dram kon ons niet echt bekoren. Enkel met een flinke scheut fris water, kreeg hij wat karakter.

Ilse, die een visschotel vroeg, kreeg een heel andere whisky geschonken, nl. uit Wales. Ze proefde (en wij nadien natuurlijk ook, Krien is een schat en verpinkte niet eens bij het uitschenken van een extra dram) een Penderyn Madeira. Heerlijk! Ik had nog niet veel goed gehoord van Penderyn, maar deze verraste zeer aangenaam. We geraakte met de sympathieke bazin aan de praat over deze distilleerderij en prompt zette ze extra glazen op tafel en schonk een tweede expressie uit: de Penderyn Peated. Maar… die kon absoluut niet overtuigen. Blijkbaar vonden de Welshmen het nodig om ook op de turf-kar te springen. Maar de match van hun product en turf was niet erg geslaagd.

Het dessert was opnieuw een kunstwerkje. Een amandelstaafje met appelbavarois, sorbet van granny Smith cocoskoekje en peperkoek. Chef Stef kan niet alleen goed koken, hij is een waar kunstenaar. Al dat heerlijks werd weggespoeld met een stevige koffie… gevolgd door… een glas water. Want uiteraard waren onze ogen al begeerlijk gekeerd naar de kasten vol whisky tegen de muren van het restaurant. No way dat wij niet nog een drammetje of twee gingen proeven, natuurlijk.

En hoewel de keuze zonder weerga is, deden we toch niet zot. Niek had onlangs voor het eerst kennis gemaakt met Linkwood, een Speysider, en was knocked off his socks door de 26 Year Old Rare Malts versie. Hij zag de Flora & Fauna 12 Year Old staan en was meteen verkocht. En de whisky stelde niet teleur!

Ik zag mijn kans schoon om een flesje te proeven dat ik in mijn verzameling van Auchentoshan heb staan, nl. de Murray McDavid Auchentoshan 1999 10 Year Old Chenin Blanc Casks. Opvallend genoeg vertoonde deze fles dezelfde fout in het label dan degene die ik heb staan. Dus toch geen alleenstaand geval… Kan je de fout ontdekken? Het was overigens één van de weinige keren dat ik het 100% eens was met de tasting notes die op de verpakking staan: appels, honing, amandelen, limoen en beboterde toast. Lekkerrrrr!

Eveneens naar goede gewoonte hebben we de tent gesloten (we arriveerden als eersten en gingen weeral als laatsten naar buiten), maar niet nadat we nog een gezellig praatje maakten (alsook enkele afspraken omtrent ons boek, dat zijn laatste rechte lijn ingegaan is…) met Chef Stef. Hij is – zoals de meesten onder jullie wel weten – een goedlachse kerel die heel wat whiskyverhalen kan vertellen. Het is moeilijk afscheid nemen van zo’n innemend man.

We kijken alvast uit naar ons volgende bezoek aan dit fantastische whiskyrestaurant. Altijd feest!