Blog Image

WhivieBlog

Whisky voor iedereen!

'Whivie' staat voor Whisky voor iedereen. Het is een site waarvan we hopen dat hij u zal helpen whisky in al zijn facetten te leren appreciëren. Je kan alle informatie terugvinden op onze website whivie.be en op deze blog publiceren we graag de laatste nieuwtjes alsook de tasting notes, evenementen en ga zo maar door. Uw suggesties zijn natuurlijk van harte welkom!

Jura Distillery

Distilleerderijen Posted on 17/03/2010 20:20

Jura Distillery
Isle of Jura
Argyllshire
Scotland PA60 7XT
Tel +44 1496 820240
www.isleofjura.com

Jura is een eiland aan de westkust van Schotland, gescheiden door de zogenaamde Sound of Islay – een natuurlijk kanaal – van het eiland Islay. Op heel Jura is er maar één dorp – Craighouse – en één pub en amper 200 eilandbewoners. Rond 1810 bouwde eilandbewoner Archibald Campbell in het dorp Craighouse een distilleerderij en doopte haar de Small Isles Distillery, een referentie naar de verschillende kleine eilandjes in de Craighouse Bay, waarop de nieuwe distilleerderij uitkeek. De whisky was een flink geturfde zware jongen. In 1875 nam James Ferguson de ondertussen noodlijdende distilleerderij over, maar rond de eeuwwisseling besloot hij ze definitief te sluiten na een dispuut met de landeigenaar.

Pas in 1960 besloten Robin Fletcher en Tony Riley-Smith om ze opnieuw op te bouwen en productie startte in 1963. Ze herdoopten haar Jura en brachten een veel lichtere whisky op de markt. Later zou de distilleerderij in handen komen van Whyte & Mackay uit Glasgow.

De distilleerderij produceert zo’n 2 miljoen liter spirit per jaar, waarvan het meeste verdwijnt in de blends van Whyte & Mackay, maar Jura wordt ook als single malt gebotteld. De locale bevolking wordt Diuriachs genoemd (Keltisch voor Jura-eilandbewoners), maar de slimme marketeers hebben een Isle of Jura-fanclub, zo u wil, waarvan ze de leden ook Diuriachs noemt (Whivie Mark, om maar een voorbeeld te geven, is lid 46 en zijn Gaelic naam is Brus – tja…). En natuurlijk is er de Lodge – een luxueuze villa met uitgebreide whiskybar die je privé kan afhuren voor… 2500 pond per nacht, met een minimum van drie nachten. Ouch! Zelfs gedeeld door 8 blijft het een dure aangelegenheid.

De website (die er best mag wezen!) werd begin 2010 volledig vernieuwd.

De klassieke Jura-bottelingen op dit moment:

Jura Origin (10 Year Old)
Jura Superstition
Jura Diurach’s Own (16 Year Old)
Jura Prophecy, hun zwaarst geturfde

Enkele Limited Editions:

Jura Elements
Jura 40 Year Old
Jura 1974 Vintage
Jura Paps
Jura Delme-Evans (naar één van de architecten van de nieuwe Jura distilleerderij)



Happy Saint Patrick’s Day

Whisky Talk Posted on 17/03/2010 15:43

Vandaag 17 maart is het Saint Patrick’s Day, dé belangrijkste katholieke feestdag in Ierland.

Saint Patrick’s Day wordt door alle Ieren over de hele wereld gevierd met een goed glas Guinness. Volgens de traditie moet elke feestvierder vandaag een groen kledingstuk dragen.

Ik ga er vanavond een goeie Ierse dram op drinken! En dit wens ik alle trouwe Whivie-bloggers ook toe!

Happy Saint Patrick’s Day ! smiley



Interesse in MoS bottle sharing?

Dram Sharing Posted on 17/03/2010 14:22

UPDATE 17/03 om 19u58

Zowel de Glen Keith als de Littlemill zijn bij deze ‘geshared’ (bedankt Lukie en Expensivevino), dus ik zoek niet langer kandidaten. Als er natuurlijk nog telkens twee namen opduiken ben ik zeker bereid nog een extra fles te kopen.

Whivies,

Volgende vrijdag ga ik naar de Malts of Scotland tasting in Zottegem en ik moet bekennen, ik heb mijn oog laten vallen op deze twee flessen:

Littlemill 1990/2010, 54,3% Bourbon Barrel, cask 915, 142 bts
Glen Keith 1990/2010, 52,1% Bourbon Barrel, cask 13678, 232 bts

Ze gaan beiden iets van een 70 EUR kosten, vermoed ik (niet 100% zeker, maar het zal niet veel schelen), maar mijn drambudget voor deze maand is er bijna door smiley

Vandaar mijn oproep via het Blog om te zien in hoeverre er interesse is om aan bottle sharing te doen. Ik beschik over de exacte flessen (leeg dan, natuurlijk) van de vorige tasting, dus kan makkelijk een halve fles overgieten. Ik wil graag de aangekochte fles voor de helft verkopen (de koper krijgt dus de originele fles voor de helft geledigd, ik hou de andere helft, die ik heb overgegegoten in één van mijn lege flessen).

Kostprijs : 50% van wat ik vrijdag zal betalen + 6 EUR verzending (tenzij je hem komt ophalen).

Geïnteresseerden mogen zich via comments op deze post kenbaar maken. Let op: ik wil slechts één kandidaat per fles (ik wil namelijk minstens de helft zelf houden, samples kunnen achteraf nog altijd geruild worden). Dus first come, first served.

Dank voor uw begrip terzake (gelieve dan ook enkel je naam op te geven als je effectief van plan bent de halve fles over te nemen, natuurlijk).

Wie wil een halve fles Littlemill 1990 en/of Glen Keith 1990 met me delen?

Alvast bedankt!



Bunnahabhain Distillery

Distilleerderijen Posted on 17/03/2010 09:58

Bunnahabhain Distillery
Port Askaig
Isle of Islay
Scotland PA46 7RP
Tel +44 1496 840 646
www.bunnahabhain.com

Bunnahabhain (spreek uit ‘boena-haven’) kan uit het Keltisch vertaald worden als ‘riviermond’. Toepasselijk aangezien de distilleerderij inderdaad op de plek staat waar de Margadale rivier uitmondt in de Bunnahabhain Baai op de noordoostelijke kust van het eiland Islay. De distilleerderij kijkt uit over de Sound of Islay, een smal kanaal dat de eilanden Islay en Jura van elkaar scheidt.

Bunnahabhain Distillery werd opgericht in 1881 door een cooperatieve van Robertson & Baxter uit Glasgow en de gebroeders William & James Greenlees van de Islay Distillers Company. Ondanks de afgelegen locatie, leek het hen een ideale plek gezien de overvloedige aanwezigheid van vers, turfrijk water uit het Loch Staoinsha en de natuurlijke haven in de buurt, die transport mogelijk zou maken via de zee. Rond de distilleerderij ontstond al snel een dorpje. De productie kwam op gang in 1883 en in 1887 werd Bunnahabhain één van de oprichters van de Highland Distillers Company Ltd.

Tijdens de eerste wereldoorlog kreeg de distilleerderij harde klappen en werd bijgevolg tijdelijk gesloten van 1930 tot 1937. Na de heropening werd de whisky in eerste plaats gebruikt voor de (nog steeds bijzonder populaire) blend Black Bottle. In 1963 leed het succes van deze Islay blend naar een verdubbeling van de stills.

Vanaf eind jaren ’70 kwam Bunnahabhain als single malt op de markt (en dan nog zeer beperkt). Tussen 1982 en 1984 ging de distilleerderij opnieuw dicht, maar in 1999 nam Edrington Group de distilleerderij over van Highland Distillers. Edrington liet de distilleerderij slechts beperkt produceren, net voldoende voor hun Famous Grouse blend. In 2003 verkochten zij Bunnahabhain, alsook de populaire Black Bottle, aan Burn Stewart Distillers, die van beide een succesverhaal maakte.

De whisky van Bunnahabhain is de vreemde eend in de bijt op Islay. Terwijl haar buren vooral (zwaar) geturfde whisky produceren, maakt Bunnahabhain de lichtste whisky door absoluut geen gebruik te maken van geturfde gerst en zich te bedienen van een natuurlijke bron in de buurt waarvan het water niet doorheen een turflaag is gegaan. Nu, dat is niet helemaal waar. Bunnahabhain produceert ook zo’n 200.000 liter geturfde spirit per jaar, die vooral bij onafhankelijke bottelaars bijzonder populair is. Dat vertegenwoordigt nog geen 10 procent van de totale productie.

Deze whisky heeft ook een bijzonder ziltige smaak die door de makers wordt toegeschreven aan het rijpen op de kust waar de vaten de zeelucht inademen. Maar dat is meer legende dan wetenschap.

Meer dan 18 jaar lang werd Bunnahabhain geleid door John MacLellan, maar in januari 2010 besloot hij nieuwe horizonten (nou, ja) te gaan opzoeken. In een recent interview zei John: ‘Ik verlaat Bunnahabhain om de zeer kleine maar go-ahead distilleerderij Kilchoman op Islay te gaan leiden. Ik zal daar begin mei 2010 starten.’ Dit is wellicht een zeer goede stap voor Kilchoman, aangezien John als één van de Islay Icons wordt aanzien.

De range van single malts bestaat momenteel uit de Bunnahabhain 12 Year Old, 18 Year Old en 25 Year Old en een speciale botteling ‘1971 Vintage’ die in een oplage van 750 flessen werd gelanceerd ter viering van het 125-jarige bestaan van de distilleerderij.