Jura Distillery
Isle of Jura
Argyllshire
Scotland PA60 7XT
Tel +44 1496 820240
www.isleofjura.com

Jura is een eiland aan de westkust van Schotland, gescheiden door de zogenaamde Sound of Islay – een natuurlijk kanaal – van het eiland Islay. Op heel Jura is er maar één dorp – Craighouse – en één pub en amper 200 eilandbewoners. Rond 1810 bouwde eilandbewoner Archibald Campbell in het dorp Craighouse een distilleerderij en doopte haar de Small Isles Distillery, een referentie naar de verschillende kleine eilandjes in de Craighouse Bay, waarop de nieuwe distilleerderij uitkeek. De whisky was een flink geturfde zware jongen. In 1875 nam James Ferguson de ondertussen noodlijdende distilleerderij over, maar rond de eeuwwisseling besloot hij ze definitief te sluiten na een dispuut met de landeigenaar.

Pas in 1960 besloten Robin Fletcher en Tony Riley-Smith om ze opnieuw op te bouwen en productie startte in 1963. Ze herdoopten haar Jura en brachten een veel lichtere whisky op de markt. Later zou de distilleerderij in handen komen van Whyte & Mackay uit Glasgow.

De distilleerderij produceert zo’n 2 miljoen liter spirit per jaar, waarvan het meeste verdwijnt in de blends van Whyte & Mackay, maar Jura wordt ook als single malt gebotteld. De locale bevolking wordt Diuriachs genoemd (Keltisch voor Jura-eilandbewoners), maar de slimme marketeers hebben een Isle of Jura-fanclub, zo u wil, waarvan ze de leden ook Diuriachs noemt (Whivie Mark, om maar een voorbeeld te geven, is lid 46 en zijn Gaelic naam is Brus – tja…). En natuurlijk is er de Lodge – een luxueuze villa met uitgebreide whiskybar die je privé kan afhuren voor… 2500 pond per nacht, met een minimum van drie nachten. Ouch! Zelfs gedeeld door 8 blijft het een dure aangelegenheid.

De website (die er best mag wezen!) werd begin 2010 volledig vernieuwd.

De klassieke Jura-bottelingen op dit moment:

Jura Origin (10 Year Old)
Jura Superstition
Jura Diurach’s Own (16 Year Old)
Jura Prophecy, hun zwaarst geturfde

Enkele Limited Editions:

Jura Elements
Jura 40 Year Old
Jura 1974 Vintage
Jura Paps
Jura Delme-Evans (naar één van de architecten van de nieuwe Jura distilleerderij)