Bunnahabhain Distillery
Port Askaig
Isle of Islay
Scotland PA46 7RP
Tel +44 1496 840 646
www.bunnahabhain.com

Bunnahabhain (spreek uit ‘boena-haven’) kan uit het Keltisch vertaald worden als ‘riviermond’. Toepasselijk aangezien de distilleerderij inderdaad op de plek staat waar de Margadale rivier uitmondt in de Bunnahabhain Baai op de noordoostelijke kust van het eiland Islay. De distilleerderij kijkt uit over de Sound of Islay, een smal kanaal dat de eilanden Islay en Jura van elkaar scheidt.

Bunnahabhain Distillery werd opgericht in 1881 door een cooperatieve van Robertson & Baxter uit Glasgow en de gebroeders William & James Greenlees van de Islay Distillers Company. Ondanks de afgelegen locatie, leek het hen een ideale plek gezien de overvloedige aanwezigheid van vers, turfrijk water uit het Loch Staoinsha en de natuurlijke haven in de buurt, die transport mogelijk zou maken via de zee. Rond de distilleerderij ontstond al snel een dorpje. De productie kwam op gang in 1883 en in 1887 werd Bunnahabhain één van de oprichters van de Highland Distillers Company Ltd.

Tijdens de eerste wereldoorlog kreeg de distilleerderij harde klappen en werd bijgevolg tijdelijk gesloten van 1930 tot 1937. Na de heropening werd de whisky in eerste plaats gebruikt voor de (nog steeds bijzonder populaire) blend Black Bottle. In 1963 leed het succes van deze Islay blend naar een verdubbeling van de stills.

Vanaf eind jaren ’70 kwam Bunnahabhain als single malt op de markt (en dan nog zeer beperkt). Tussen 1982 en 1984 ging de distilleerderij opnieuw dicht, maar in 1999 nam Edrington Group de distilleerderij over van Highland Distillers. Edrington liet de distilleerderij slechts beperkt produceren, net voldoende voor hun Famous Grouse blend. In 2003 verkochten zij Bunnahabhain, alsook de populaire Black Bottle, aan Burn Stewart Distillers, die van beide een succesverhaal maakte.

De whisky van Bunnahabhain is de vreemde eend in de bijt op Islay. Terwijl haar buren vooral (zwaar) geturfde whisky produceren, maakt Bunnahabhain de lichtste whisky door absoluut geen gebruik te maken van geturfde gerst en zich te bedienen van een natuurlijke bron in de buurt waarvan het water niet doorheen een turflaag is gegaan. Nu, dat is niet helemaal waar. Bunnahabhain produceert ook zo’n 200.000 liter geturfde spirit per jaar, die vooral bij onafhankelijke bottelaars bijzonder populair is. Dat vertegenwoordigt nog geen 10 procent van de totale productie.

Deze whisky heeft ook een bijzonder ziltige smaak die door de makers wordt toegeschreven aan het rijpen op de kust waar de vaten de zeelucht inademen. Maar dat is meer legende dan wetenschap.

Meer dan 18 jaar lang werd Bunnahabhain geleid door John MacLellan, maar in januari 2010 besloot hij nieuwe horizonten (nou, ja) te gaan opzoeken. In een recent interview zei John: ‘Ik verlaat Bunnahabhain om de zeer kleine maar go-ahead distilleerderij Kilchoman op Islay te gaan leiden. Ik zal daar begin mei 2010 starten.’ Dit is wellicht een zeer goede stap voor Kilchoman, aangezien John als één van de Islay Icons wordt aanzien.

De range van single malts bestaat momenteel uit de Bunnahabhain 12 Year Old, 18 Year Old en 25 Year Old en een speciale botteling ‘1971 Vintage’ die in een oplage van 750 flessen werd gelanceerd ter viering van het 125-jarige bestaan van de distilleerderij.