Distilleerderij: onbekend
Regio: Ierland
Fles: Irish Single Malt 15 Year Old, b. 2020 Lichtburg #2 ex-Brandy Cask 16589, Rolf Kaspar, 337 bts
Kleur: oud goud
ABV: 57.4%

Brandy

Rolf Kaspar is een Duits onafhankelijk bottelaar die al heel wat Ierse whiskey op haar actief heeft staan, waaronder een 15-jarige malt gebotteld ter ere van de Lichtburg, een historisch significante en beschermde bioscoop in hartje Essen, die haar deuren opende in oktober 1928 en ook tijdens de Tweede Wereldoorlog een belangrijke rol speelde voor de Duitse propagandamachine. Die Ierse whiskey rijpte op een voormalig Armagnac vat. Deze tweede release daarentegen, eveneens 15 jaar oud, rijpte op een voormalig Brandy cask en werd geleverd, zo staat te lezen op het label, door Jack Teeling uit Dublin.

Ha! Dat Brandy Cask heeft op de neus alvast stevig zijn stempel gedrukt. De eerste keer dat ik mijn neus in het glas steek meen ik even aan een goed gerijpte grappa te snuiven. Dan volgen limoen en groene druiven elkaar in sneltreintempo op, gevolgd door vanille en kruisbessen. Ik had ‘m eerlijk gezegd iets tropischer verwacht (of was dat ijdele hoop?).

Hij is mooi olieachtig en levert op smaak alvast wél flink wat tropische toetsen. Appelsien, abrikoos, limoen en wederom druiven. Een mooi pepertje en wat zoethout houden hem lekker warm. Midpalate krijg ik een toets van witte chocolade en vanille.

De afdronk is stevig, bijna pikant, en flink drogend.

Mooie Ier, maar hij kan bij lange na niet tippen aan zijn voorganger, wat mij betreft. Thx, Benny!

85/100

Geproefd door Mark Dermul op 14-02-2022
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).