Distilleerderij: Clonakilty
Regio: Ierland
Fles: Clonakilty 9 Year Old 2010 Single Grain Bordeaux Finish, OB 2019, 180 bts
Kleur: amber
ABV: 56.1%

Clonacooley

De whiskies van Clonakilty, opgericht in 2016, liggen nog rustig te rijpen. Maar om de rekeningen ondertussen toch te kunnen betalen, hebben ze ook wat whiskey ingekocht die ze zelf finishen en vermarkten. Dit is een goed voorbeeld. Deze Clonakilty is een single grain die ze finishten op Bordeaux wijnvaten alvorens hem te bottelen op vatsterkte. Slechts 180 flessen van dit goedje zijn afgevuld.

De neus offreert aangename toetsen van popcorn en marsepein, rode vetersnoep en gekonfijte citrusschillen. Aangenaam zoet en uitnodigend.

Hij is lekker vol van smaak. Romig en pittig gekruid. Wederom citrusfruit en rode snoep (aardbeien en kersen), met een bitter randje van grapefruit. Maar de wijn domineert niet en laat het DNA van de grain whiskey mooi intact. Doet me erg denken aan wat Cooley destijds uit zijn stills toverde.

De afdronk is relatief kort, snoeperig zoet en bevredigend.

Ik hou hier wel van. Cooley, zeg ik u. Dit is Greenore zonder enige twijfel!

82/100

Geproefd door Mark Dermul op 09-02-2022
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).