Blog Image

WhivieBlog

Whisky voor iedereen!

'Whivie' staat voor Whisky voor iedereen. Het is een site waarvan we hopen dat hij u zal helpen whisky in al zijn facetten te leren appreciëren. Je kan alle informatie terugvinden op onze website whivie.be en op deze blog publiceren we graag de laatste nieuwtjes alsook de tasting notes, evenementen en ga zo maar door. Uw suggesties zijn natuurlijk van harte welkom!

The Irishman 17 Year Old 2003 Single Cask

Tasting Notes Posted on 23/03/2022 17:03

Bottelaar: The Irishman
Regio: Ierland
Fles: The Irishman 17 Year Old 2003/2020, Single Cask #6949, 600 bts
Kleur: brons
ABV: 56.0%

Okay, niet Oaky

The Irishman heeft de Walsh familie een fortuin opgeleverd. Ze hebben er zelfs de Royal Oak Distillery mee uit de grond kunnen stampen die onlangs de reeks The Busker lanceerde. Maar uiteraard blijft het merk The Irishman één van de sterkhouders van het bedrijf. En in 2020 lanceerden ze een single sherry cask waarvan unaniem beweerd wordt dat het een toppertje is. Mijn whiskyvriend Benny VDB was zo gul mij een sample van zijn fles in de handen te drukken.

Op de neus word ik verwend met zoet graan, sigarenkistjes, stromatten in de zon en een karrenvracht aan rood fruit. Ik moet vooral denken aan kersen en overrijpe aardbeien, maar na enkele minuten ademen komt daar ook flink wat perzik aan te pas. Mais op de barbecue (ik dubbelcheck even of het geen grain is, maar dat blijkt niet het geval). Tot slot nog wat origine chocolade en het vlees van een kokosnoot. Licht droog, dat wel. Hier is veel aan de gang.

Oh, wow! Ja, ik snap de complimenten onmiddellijk. Rijk, rond, zoet en zuur én zilt tegelijkertijd, met een karrenvracht aan kruiden terwijl het fruit helemaal niet moet onderdoen. Lekker donkerzoet nu met pruimen en gedroogde vijg, perzik, orangettes, chicorei en espresso. Flink wat eik, het is waar, maar oaky is deze zeker niet. Wederom, het is waar, een tikkeltje droog.

De afdronk is zijn forté: lang, zoet, fruitig, kruidig, vol en erg bevredigend (ondanks ook hier weer dat drogende effect, maar het stoort echt niet).

Deze is meer dan okay, deze is top, maar ik had het woordje okay nodig om de woordspeling in de titel te doen kloppen. U vergeeft me vast. Dankjewel, Benny, voor het gulle sample.

87/100

Geproefd door Mark Dermul op 10-02-2022
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).



Clonakilty 9 Year Old 2010 Single Grain Bordeaux Finish

Tasting Notes Posted on 23/03/2022 07:03

Distilleerderij: Clonakilty
Regio: Ierland
Fles: Clonakilty 9 Year Old 2010 Single Grain Bordeaux Finish, OB 2019, 180 bts
Kleur: amber
ABV: 56.1%

Clonacooley

De whiskies van Clonakilty, opgericht in 2016, liggen nog rustig te rijpen. Maar om de rekeningen ondertussen toch te kunnen betalen, hebben ze ook wat whiskey ingekocht die ze zelf finishen en vermarkten. Dit is een goed voorbeeld. Deze Clonakilty is een single grain die ze finishten op Bordeaux wijnvaten alvorens hem te bottelen op vatsterkte. Slechts 180 flessen van dit goedje zijn afgevuld.

De neus offreert aangename toetsen van popcorn en marsepein, rode vetersnoep en gekonfijte citrusschillen. Aangenaam zoet en uitnodigend.

Hij is lekker vol van smaak. Romig en pittig gekruid. Wederom citrusfruit en rode snoep (aardbeien en kersen), met een bitter randje van grapefruit. Maar de wijn domineert niet en laat het DNA van de grain whiskey mooi intact. Doet me erg denken aan wat Cooley destijds uit zijn stills toverde.

De afdronk is relatief kort, snoeperig zoet en bevredigend.

Ik hou hier wel van. Cooley, zeg ik u. Dit is Greenore zonder enige twijfel!

82/100

Geproefd door Mark Dermul op 09-02-2022
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).