Bottelaar: The Barrel Baron
Regio: Schotland (Campbeltown)
Fles: Campbeltown 7 Year Old 2014, Cask 88
Kleur: koper
ABV: 55.0%

Theelepel

Onlangs verraste The Barrel Baron – Nederlands onafhankelijk bottelaar Marcel Kip – ons met twee zustervaten uit Campbeltown, Cask 88 en Cask 88A. De spirit werd gestookt in 2014 in een niet nader genoemde Campbeltown distilleerderij en in 2019 overgestoken naar een oloroso vat voor een finish. Maar alvorens dat gebeurde werd de malt eerst omgetoverd tot een blended malt door het principe van teaspooning, zoals je ook van het label kan afleiden. We beginnen met Cask 88 op 55% ABV.

Helder fruit als in een compote met wat appels, abrikozen en een hint van mango, maar wel gedrenkt in karamel. Hint van leisteen, karwij, vanille, honing en rogge. Koffie op de achtergrond. Erg aangenaam en minder funky dan verwacht. Een heerlijk streepje rook er bovenop. Da’s een goeie neus, hoor.

Olieachtig en mondvullend, lekker zoet en zacht gekruid. Weer die fruitmarmelade, vijgen en abrikozen, maar ook woodsmoke en flink wat kruidnagel. Nootmuskaat. Wordt lekker warm, maar blijft tegelijkertijd mooi zoet. Prima balans.

Zalig lange, lekker zoete en zacht gekruide afdronk.

Dit is een pareltje uit Campbeltown. En ik durf er een bak Duvel om verwedden dat het Glen Scotia is.

87/100

Geproefd door Mark Dermul op 01-03-2022
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).