Brouwerij: Het Rijkshotel
Regio: Nederland
Fles: Campbeltown Whisky Barrel Aged Imperial Stout Cask #88, Het Rijkshotel & The Barrel Baron
Kleur: zwart
ABV: 10.6%

Plakkerig

Onafhankelijk bottelaar The Barrel Baron, mijn goeie vriend Marcel Kip uit Nederland, bottelde enige tijd geleden twee single casks Campbeltown whisky (Cask #88 en Cask #88A – een ge-teaspoon-de Glen Scotia, maar hou dat onder ons) en liet daar een stout van brouwerij Het Rijkshotel op rijpen. Het spreekt voor zicht dat ik dat bier dan ook moest proberen. En uiteraard tevens head-to-head (en dan efkes gaan liggen). We beginnen logischerwijs met de stout die op vat 88 gerijpt heeft.

Romige neus op koffie, karamel, chicorei en gestoofd witloof, met een  mooie toets van mokatine. Helderder dan ik van een stout gewend ben en da’s geen straf.

Oh, da’s – voor een stout – verrassend fris en toegankelijk. Heerlijk mondvullend op alles wat je van een stout mag verwachten met koffie, karamel en chicorei – net als op de neus – maar met een relatieve frisheid door de toevoeging van – naar mijn mening – een goeie dosis koolzuur. Erg drinkbare herfststout (da’s geen woord, maar u begrijpt wat ik bedoel).

De finish is middellang en erg plakkerig.

Erg lekkere stout die verrassend goed doordrinkt. Ik ben hier zot van en bijgevolg blij dat ik vier flesjes te pakken kreeg.

Geproefd door Mark Dermul op 01-10-2022
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be)