Brouwerij: Het Rijkshotel
Regio: Nederland
Fles: Campbeltown Whisky Barrel Aged Imperial Stout Cask #88A, Het Rijkshotel & The Barrel Baron
Kleur: zwart
ABV: 10.6%

Umami

Onafhankelijk bottelaar The Barrel Baron, mijn goeie vriend Marcel Kip uit Nederland, bottelde enige tijd geleden twee single casks Campbeltown whisky (Cask #88 en Cask #88A – een ge-teaspoon-de Glen Scotia, maar hou dat onder ons) en liet daar een stout van brouwerij Het Rijkshotel op rijpen. Het spreekt voor zicht dat ik dat bier dan ook moest proberen. En uiteraard tevens head-to-head (en dan efkes gaan liggen). We eindigen logischerwijs met de stout die op vat 88A gerijpt heeft.

Net als zijn broertje uit vat 88 offreert deze een verrassend frisse panoplie aan karamel, koude koffie, gestoofd witloof en flink wat chicorei, maar ruikt een tikkeltje pikanter.

Op smaakt leunt hij logischerwijs erg aan bij die uit Cask 88, maar deze is een tikkeltje meer umami. Ik krijg – naast de obligate karamel en koude koffie – wat rosbief en kruidnagel. En ja, het is heerlijk.

De finish is wederom middellang en plakkerig, maar hier net iets kruidiger, lijkt mij.

Vreemd genoeg vond ik de whisky uit Cask #88 net iets beter dan die uit Cask #88A, maar bij het bier is het net andersom.

Geproefd door Mark Dermul op 01-10-2022
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be)