Distilleerderij: Nc’nean
Regio: Schotland (Highlands)
Fles: Nc’nean Quiet Rebels ‘Annabel’, Bourbon, Tokaji, STR & Sherry Oak, 4.504 bts
Kleur: goud
ABV: 48.5%

Leading Lady

Ik denk dat je gerust kan stellen dat ik een fan ben van Nc’nean. Ik heb de eerste tien batches allemaal geproefd en het is een beetje een ‘daily sipper’ geworden. Zo toegankelijk en prettig geprijsd dat ik ‘m probleemloos dagelijks kan drinken. Maar ze lanceerden onlangs de zogenaamde Quiet Rebels serie – een ode aan de medewerkers van de distilleerderij, waarbij ze telkens iets speciaals vatten – en beginnen doen ze met de leading lady van de distilleerderij: Annabel Thomas. Ze koost naast de klassieke bourbon- en STR-vaten nu ook Tokaji en sherryvaten. Tokaji is overigens de oudste wijnsoort die in Hongarije wordt gemaakt. Benieuwd wat dat geeft.

Leuke neus! Zoet op rood fruit en meloen, maar ook wat perzik en abrikoos komen om de hoek piepen. Dat wordt gevolgd door enkele herbale toetsen die hem echt diepgang geven: kamfer, gekonfijte gember en wat salie. Geduld! Het is nog niet gedaan. Wat zoete sandwichdeeg verschijnt, samen met een toets van mosterdzaad en een blaadje munt. Amusant en lekker.

Hij begint vriendelijk en zoet, net als de ‘gewone’ batches, maar dat wordt al snel overstemt door flink kruidige toetsen van het hout. Peper, gember, tannine… maar wel in een prima dosis waardoor de malt spicy smaakt zonder oaky te worden. Knap staaltje vakmanschap. Wat confituur van kweepeer en gedroogde abrikozen verschijnt, aangevuld met een late toets van kruidnagel. Wordt lekker warm, hoor.

De afdronk is zacht drogend en lekker pikant. Gember en zwarte peper. Rood fruit op het sterfbed, samen met een hint van origine chocolade en zelfs wat bleke rum.

Het plaatje klopt alweer. Revolutionaire verpakking, eerlijke prijs, goed verhaal en uitstekende whisky. Kudos!

86/100

Geproefd door Mark Dermul op 30-12-2021
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).