Distilleerderij: Wieke Distillers
Regio: Nederland
Fles: Wieke Distillers New Make Spirit
Kleur: clear
ABV: 67.3%

718

Samen met zoon Arend Jr en schoonzoon Jaap is de in Breda geboren Arend van Nieuwland zijn whiskyavontuur begonnen op de boerderij De Wieke in Veendam, in het hoge noorden van Nederland vlakbij de grens met Duitsland. Ze gebruiken hun eigen verbouwde gerst die ze laten mouten bij vloermouterij Masterveld in Winterswijk. Ze distilleren met een zogenaamde iStill 2000. Het zal nog meer dan twee jaar duren (718 dagen volgens het aftelklokje op hun website wanneer ik dit sample proef) alvorens Wieke Distillers hun eerste eigen whisky op de markt brengen, maar Arend was wel zo vriendelijk om mij een sample te sturen van hun new make.

Lekker vuil op de neus, wat ik best kan appreciëren. Ruwe gerst, aardappelschillen, rauwe wortelen en bonen, een hint van appel en wat boerderijgeuren. Als ik er water aan toevoeg worden vooral de boerderijgeuren extra benadrukt. Ik vind het prima.

Lekker mondgevoel, zeg. Olieachtig tot romig. En tegelijkertijd pikant. De alcohol laat zich zeker voelen, dat hoeft niet te verbazen. Hoewel ik geen appel meer proef, komen de aardappelschillen en het graan op smaak nog erg goed door en het smaakt! Verdund is hij op smaak een pak zoeter, wat onverwacht maar erg welkom is.

En in de afdronk komen de wortelen terug, terwijl hij verdund iets van moutsuikers prijs geeft. Grappig.

Dit vind ik een veelbelovende spirit, hoor. Als Arend en zijn (schoon)zonen nu ook de hand kunnen leggen op goeie vaten, dan mogen ze mij over 718 dagen een flesje van hun Single Estate Single Malt aan de kant zetten!

Geproefd door Mark Dermul op 04-03-2022
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).