Bottelaar: Grape of the Art
Regio: Frankrijk
Fles: Séailles 20 Year Old 2000 Grape of the Art #2
Kleur: mahonie
ABV: 54%

Café Latte

Ooh, ik heb zonet mijn allereerste armagnac uit de streek Ténarèze uitgeschonken. Het was de tweede release van het zopas opgerichte Grape of the Art uit Stuttgart, die zich bezighouden met het bottelen van single casks op vatsterkte. Naast armagnac gaan ze ook rum en cognac bottelen, maar alles op zijn tijd. Dit is hun tweede release die pas in februari 2022 het levenslicht zag, maar… alle 195 flessen waren wederom in een oogwenk uitverkocht. Deze armagnac van Domaine de Séailles, gerund door de familie Labérenne, werd in 2000 gestookt en door GofA gebotteld eind 2021.

Oh, oh… ik ben vanaf de eerste snuif al in de zevende hemel. Wat is dit goéd spul, zeg! Donker fruit, maar aan de heldere kant (volgt u nog?), demerara suiker, frisse florale toetsen van violetjes en jasmijn, kamille en houtlijm. Een geweldig snoeperig randje tekent zich af. Bergamotolie, mandarijntjes en hazelnoten op een vers gezaagd plankje. Dit is fantastisch!

Zijdezacht en helder op de tong. Denk toffee, café latte, origine chocolade, citrusfruit (de hele appelsienfamilie is vertegenwoordigd), hint van chicorei en kastanjes. Verrassend fris voor een armagnac, als u begrijpt wat ik bedoel.

Zalig lange afdronk op donker fruit en een zacht bittertje als van te lang getrokken kamillethee.

Ik had altijd het idee dat Ténarèze het kleine broertje was van de armagnac regio’s. Ik ben die mening niet langer toegedaan. Dit is een erg bijzondere armagnac die mij volledig inpakte. Nog!

88/100

Geproefd door Mark Dermul op 03-03-2022
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).