Blog Image

WhivieBlog

Whisky voor iedereen!

'Whivie' staat voor Whisky voor iedereen. Het is een site waarvan we hopen dat hij u zal helpen whisky in al zijn facetten te leren appreciëren. Je kan alle informatie terugvinden op onze website whivie.be en op deze blog publiceren we graag de laatste nieuwtjes alsook de tasting notes, evenementen en ga zo maar door. Uw suggesties zijn natuurlijk van harte welkom!

Armagnac-Ténarèze: Séailles 20 Year Old 2000 Grape of the Art #2

Tasting Notes Posted on 08/03/2022 16:33

Bottelaar: Grape of the Art
Regio: Frankrijk
Fles: Séailles 20 Year Old 2000 Grape of the Art #2
Kleur: mahonie
ABV: 54%

Café Latte

Ooh, ik heb zonet mijn allereerste armagnac uit de streek Ténarèze uitgeschonken. Het was de tweede release van het zopas opgerichte Grape of the Art uit Stuttgart, die zich bezighouden met het bottelen van single casks op vatsterkte. Naast armagnac gaan ze ook rum en cognac bottelen, maar alles op zijn tijd. Dit is hun tweede release die pas in februari 2022 het levenslicht zag, maar… alle 195 flessen waren wederom in een oogwenk uitverkocht. Deze armagnac van Domaine de Séailles, gerund door de familie Labérenne, werd in 2000 gestookt en door GofA gebotteld eind 2021.

Oh, oh… ik ben vanaf de eerste snuif al in de zevende hemel. Wat is dit goéd spul, zeg! Donker fruit, maar aan de heldere kant (volgt u nog?), demerara suiker, frisse florale toetsen van violetjes en jasmijn, kamille en houtlijm. Een geweldig snoeperig randje tekent zich af. Bergamotolie, mandarijntjes en hazelnoten op een vers gezaagd plankje. Dit is fantastisch!

Zijdezacht en helder op de tong. Denk toffee, café latte, origine chocolade, citrusfruit (de hele appelsienfamilie is vertegenwoordigd), hint van chicorei en kastanjes. Verrassend fris voor een armagnac, als u begrijpt wat ik bedoel.

Zalig lange afdronk op donker fruit en een zacht bittertje als van te lang getrokken kamillethee.

Ik had altijd het idee dat Ténarèze het kleine broertje was van de armagnac regio’s. Ik ben die mening niet langer toegedaan. Dit is een erg bijzondere armagnac die mij volledig inpakte. Nog!

88/100

Geproefd door Mark Dermul op 03-03-2022
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).



Bas-Armagnac: Le Frêche 13 Year Old 2007 Grape of the Art #1

Tasting Notes Posted on 08/03/2022 06:32

Bottelaar: Grape of the Art
Regio: Frankrijk
Fles: Le Frêche 13 Year Old 2007 Grape of the Art #1
Kleur: mahonie
ABV: 57.0%

Demerara

Grape of the Art is een nieuw bedrijf dat nog niet zo gek lang geleden uit de grond gestampt werd door vijf Duitse liefhebbers van het betere vloeibaar. Het idee kwam tot stand tijdens een blinde tasting in Stuttgart. Oliver Gerhardt is verantwoordelijk voor de marketing en contacteerde me met de vraag of hij me wat samples mocht bezorgen. Geeft een koe melk? Hun eerste release was deze Bas-Armagnac van Domaine Le Frêche, die hun armagnac produceren van de Baco druif. Hij was in een oogwenk uitverkocht. Het betreft een single cask op vatsterkte, iets wat Grape of the Art als standaard wenst te bottelen.

Heerlijk geparfumeerde neus op allerhande donkerzoete vruchten. Denk pruimen en gekonfijte frambozen. Iets van demerara en origine chocolade. Doet heel even aan de betere rum denken. Uitstekend!

Hij is zijdezacht op de tong, ondanks de vatsterkte, en offreert vooral rozijnen en noten in pure chocolade (zoals die van Cadbury’s). Erg romig, rond en rijk. Plakt goed aan je tanden en doet je smakken van genot. Iets wat me aan houtlijm doet denken, maar op een goeie manier.

De afdronk is zijn forté: lang, zacht gekruid en prikkelend, lichtjes drogend en bevredigend op cacao en gekonfijte mango.

Amai, da’s nog eens een intro, zeg. Als de jongens van GofA dit als standaard zetten, dan moeten we ze in de gaten houden. Kudos!

87/100

Geproefd door Mark Dermul op 03-03-2022
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).