Distilleerderij: Glentauchers
Regio: Schotland (Speyside)
Fles: Glentauchers 12 Year Old 2009/2021, BYOB-C, Lads of Lobland, Anarchy of the Lads, Sherry Butt, 71 bts
Kleur: oud goud
ABV: 50.7%

Funky

BYOB-C, oftewel ‘biopsy’ oftewel Bring Your Own Bottle Club, lanceerde onlangs twee releases die bij elkaar horen, gezien de labels een mooi geheel vormen. Anarchy of the Lads pronkt er op de labels. De ene fles bevat een 10-jarige Royal Brackla op sherry, de andere een 12-jarige Glentauchers op sherry. Laten we die laatste nu maar aan de lippen zetten.

Hola! Dit is funky! Flink umami op maggimix kruiden, half vergane herfstbladeren, brandwondenzalf, pindasaus, kipsaté en dat allemaal gepresenteerd in een kartonnen doosje. Da’s toch even schrikken. Maar na vijf minuten experimenteren met beide neusgaten, denk ik toch dat ik ‘m lekker vind. Maar het duurt lang voor ik ook maar iets van fruit door krijg. Denk druiven en gebakken peren. Hoe langer je hem laat staan, hoe zoeter hij wordt. Gelukkig.

Goeie body. Lekker olieachtig en mondvullend. Nu wel onmiddellijk zoet op dadels en vijgen, een handjevol gekarameliseerde kastanjes en een toets van munt. Veel beter dan de neus beloofde, dus da’s prima meegenomen.

De afdronk is eerder kort, maar wel behoorlijk en bekoorlijk zoet.

Ik maakte me bij de neus toch even zorgen, maar het kwam allemaal goed. Fles 71 van de 71 staat hier mooi te pronken naast zijn broertje met hetzelfde nummer.

85/100

Geproefd door Mark Dermul op 01-03-2022
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).