Blog Image

WhivieBlog

Whisky voor iedereen!

'Whivie' staat voor Whisky voor iedereen. Het is een site waarvan we hopen dat hij u zal helpen whisky in al zijn facetten te leren appreciëren. Je kan alle informatie terugvinden op onze website whivie.be en op deze blog publiceren we graag de laatste nieuwtjes alsook de tasting notes, evenementen en ga zo maar door. Uw suggesties zijn natuurlijk van harte welkom!

Glentauchers 12 Year Old 2009 Anarchy of the Lads

Tasting Notes Posted on 07/03/2022 16:40

Distilleerderij: Glentauchers
Regio: Schotland (Speyside)
Fles: Glentauchers 12 Year Old 2009/2021, BYOB-C, Lads of Lobland, Anarchy of the Lads, Sherry Butt, 71 bts
Kleur: oud goud
ABV: 50.7%

Funky

BYOB-C, oftewel ‘biopsy’ oftewel Bring Your Own Bottle Club, lanceerde onlangs twee releases die bij elkaar horen, gezien de labels een mooi geheel vormen. Anarchy of the Lads pronkt er op de labels. De ene fles bevat een 10-jarige Royal Brackla op sherry, de andere een 12-jarige Glentauchers op sherry. Laten we die laatste nu maar aan de lippen zetten.

Hola! Dit is funky! Flink umami op maggimix kruiden, half vergane herfstbladeren, brandwondenzalf, pindasaus, kipsaté en dat allemaal gepresenteerd in een kartonnen doosje. Da’s toch even schrikken. Maar na vijf minuten experimenteren met beide neusgaten, denk ik toch dat ik ‘m lekker vind. Maar het duurt lang voor ik ook maar iets van fruit door krijg. Denk druiven en gebakken peren. Hoe langer je hem laat staan, hoe zoeter hij wordt. Gelukkig.

Goeie body. Lekker olieachtig en mondvullend. Nu wel onmiddellijk zoet op dadels en vijgen, een handjevol gekarameliseerde kastanjes en een toets van munt. Veel beter dan de neus beloofde, dus da’s prima meegenomen.

De afdronk is eerder kort, maar wel behoorlijk en bekoorlijk zoet.

Ik maakte me bij de neus toch even zorgen, maar het kwam allemaal goed. Fles 71 van de 71 staat hier mooi te pronken naast zijn broertje met hetzelfde nummer.

85/100

Geproefd door Mark Dermul op 01-03-2022
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).



Royal Brackla 10 Year Old 2011 Anarchy of the Lads

Tasting Notes Posted on 07/03/2022 06:38

Distilleerderij: Royal Brackla
Regio: Schotland (Highlands)
Fles: Royal Brackla 10 Year Old 2011/2021, BYOB-C, Lads of Lobland, Anarchy of the Lads, Sherry Butt, 71 bts
Kleur: amber
ABV: 54.3%

Snoepje

De meisjes en jongens van BYOB-C, oftewel ‘biopsy’ oftewel Bring Your Own Bottle Club, hebben een speciale tweeling uitgebracht onder de noemer Anarchy of the Lads. De ene fles bevat een 10-jarige Royal Brackla op sherry, de andere een 12-jarige Glentauchers op sherry. En de labels vormen samen een mooi geheel. Leuk. We beginnen met de jongste van de twee.

Oh, dit is een echt snoepje op de neus! Supermanlogos, kersensnoep, aardbeienlolly’s en een handjevol sultanas. Erg vriendelijke neus.

Romige body en prima sterkte. Zachte kruiden (kruidnagel, kaneel) gaan nu donkerzoet fruit vooraf. Denk rozijnen, vijgen en dadels. Turks Fruit. Gedrenkt in flink wat honing.

De afdronk is zo mogelijks nog zoeter. Denk kandijsuiker besprenkeld met houtkruiden.

Een vloeibaar dessertje dat niet teleurstelt. De invloed van de sherry is niet over de top, waardoor het DNA van Royal Brackla mooi intact blijft. Traditiegetrouw kon ik fles 71 van de 71 aan mijn verzameling toevoegen. Hoera!

85/100

Geproefd door Mark Dermul op 01-03-2022
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).