Brouwerij: Hertog Jan
Regio: Nederland
Fles: Hertog Jan Grand Prestige Vatgerijpt Lowlands, 75cl, b. 2020
Kleur: roodbruin
ABV: 12.1%

Auchentoshan

Sinds 2017 zijn ze bij Hertog Jan ook begonnen met het rijpen van hun kroonjuweel – Grand Prestige – op eikenhouten vaten en brengen ze één keer per jaar – in september – een speciale reeks op de markt. In 2020 was dat op Schotse whiskyvaten. Die moesten we natuurlijk ook geproefd hebben. Vier flessen stelden vier whiskyregio’s voor: Lowlands, Speyside, Highlands en Islay. We zetten ze even voor u op een rijtje en beginnen doen we in de Lowlands.

‘Auchentoshan,’ glimlach ik nadat ik mijn neus net in het glas gestoken heb. Echt waar, ik ruik mijn geliefde Lowlander in deze zwoele neus. Iets floraal, milde toetsen van noten en rozijnen. Ik ben al onmiddellijk fan.

Dat zorgt op smaak voor een mooie romigheid met nog meer noten en wat donker fruit. Het bier is niet alleen complexer dan de ‘gewone’ Grand Prestige, maar bovendien rijker aan smaak.

Een lange, zwoele en donkerzoete afdronk is mijn deel.

Het bier heeft optimaal kunnen profiteren van het Auchentoshan vat, zoveel is duidelijk. Dit is onmiddellijk mijn favoriet van de vier – maar dat was meer dan waarschijnlijk te verwachten.

Geproefd door Mark Dermul op 14-08-2021
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).