Brouwerij: Hertog Jan
Regio: Nederland
Fles: Hertog Jan Grand Prestige, b.2019, 75cl
Kleur: bruin
ABV: 10%

Gerstewijn

De Grand Prestige van de Nederlandse brouwerij Hertog Jan is meer dan gewoon een bier. Het is het kroonjuweel van de brouwerij dat ook als gerstewijn wordt omschreven. Het wordt gebotteld op 10% ABV. Dit bier wordt al sinds 1982 gebrouwen. Het schenk donkerbruin – zeg maar zwart – met een mooie kraag die relatief lang blijft staan.

Donkerzoete toetsen van karamel, rood fruit, vijgen en rozijntjes alsook wat espresso: da’s de neus van dit luxueuze bier in een notendop.

Rijk en rond op de tong, een tikkeltje olieachtig en zwaar met meer donkerzoete toetsen als karamel en rozijntjes. Gezoete koffie. Aangenaam zuurtje verschijnt alsof er wat pompelmoes sap in mijn glas werd gedropt. Maar het is vooral heel erg zoet, toch wel.

Aangenaam lange, zoete afdronk.

Een genietbier, zoveel is zeker. Bedankt, Peter! Sinds 2017 zijn ze bij Hertog Jan ook begonnen met het rijpen van dit bier op eikenhouten vaten en brengen ze één keer per jaar – in september – een speciale reeks op de markt. In 2020 was dat op Schotse whiskyvaten. Die moesten we natuurlijk ook geproefd hebben.

Geproefd door Mark Dermul op 14-08-2021
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).