Distilleerderij: Isle of Jura
Regio: Schotland (Islands)
Fles: Isle of Jura 28 Year Old 1992/2020, The Whisky Agency ‘Girls in the car’, joined bottling with Three Rivers, barrel, 145 bts
Kleur: oud goud
ABV: 53.5%

Golflengte

Het is zeker niet voor het eerst dat het Duitse The Whisky Agency de handen in elkaar slaat met het Japanse Three Rivers. Deze keer kozen beiden partijen voor een 28-jarige Isle of Jura uit 1992. Wat een leuk label, zeg. Ik hou wel van dat soort onzin.

Oh, oh… de eerste snuif onthult wat ik bij Jura al wel eens durf omschrijven als ‘baby-adem’ (waarmee ik eigenlijk de kleine zijn kots bedoel…), wat toch wel even wennen is. Het zoete van banaan en perzik wil wel, maar kan niet. Het wordt overstemd door het vorige alsook een korst van geitenkaas. Nat karton en jute zakken zijn mijn deel. Je bent voor of je bent tegen, lijkt me. Vandaag valt het me tegen, moet ik bekennen.

Prima body, lekker zoet en pittig gekruid. Nu krijg ik wél mooie toetsen van het gele fruit, maar ook een flinke kruidigheid die domineert. Zachte turf die voor een al even zachte rookontwikkeling zorgt. Maar ook een flink bittere toets als van walnoten en Sevilla appelsienen. Sandaalhout.

De afdronk is lang, kruidig en zoetzuur – vooral zuur. Moeilijk. En droog.

Wat een lastige malt. Hij heeft zeker enkele kenmerken die me kunnen bekoren, maar tevens te veel die me de wenkbrauwen doen fronsen. Deze werd door een aantal kennissen de hemel in geprezen, maar ik zit blijkbaar op een andere golflengte.

84/100

Geproefd door Mark Dermul op 09-02-2022
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).