Blog Image

WhivieBlog

Whisky voor iedereen!

'Whivie' staat voor Whisky voor iedereen. Het is een site waarvan we hopen dat hij u zal helpen whisky in al zijn facetten te leren appreciëren. Je kan alle informatie terugvinden op onze website whivie.be en op deze blog publiceren we graag de laatste nieuwtjes alsook de tasting notes, evenementen en ga zo maar door. Uw suggesties zijn natuurlijk van harte welkom!

Isle of Jura 28 Year Old 1992 The Whisky Agency

Tasting Notes Posted on 28/02/2022 16:15

Distilleerderij: Isle of Jura
Regio: Schotland (Islands)
Fles: Isle of Jura 28 Year Old 1992/2020, The Whisky Agency ‘Girls in the car’, joined bottling with Three Rivers, barrel, 145 bts
Kleur: oud goud
ABV: 53.5%

Golflengte

Het is zeker niet voor het eerst dat het Duitse The Whisky Agency de handen in elkaar slaat met het Japanse Three Rivers. Deze keer kozen beiden partijen voor een 28-jarige Isle of Jura uit 1992. Wat een leuk label, zeg. Ik hou wel van dat soort onzin.

Oh, oh… de eerste snuif onthult wat ik bij Jura al wel eens durf omschrijven als ‘baby-adem’ (waarmee ik eigenlijk de kleine zijn kots bedoel…), wat toch wel even wennen is. Het zoete van banaan en perzik wil wel, maar kan niet. Het wordt overstemd door het vorige alsook een korst van geitenkaas. Nat karton en jute zakken zijn mijn deel. Je bent voor of je bent tegen, lijkt me. Vandaag valt het me tegen, moet ik bekennen.

Prima body, lekker zoet en pittig gekruid. Nu krijg ik wél mooie toetsen van het gele fruit, maar ook een flinke kruidigheid die domineert. Zachte turf die voor een al even zachte rookontwikkeling zorgt. Maar ook een flink bittere toets als van walnoten en Sevilla appelsienen. Sandaalhout.

De afdronk is lang, kruidig en zoetzuur – vooral zuur. Moeilijk. En droog.

Wat een lastige malt. Hij heeft zeker enkele kenmerken die me kunnen bekoren, maar tevens te veel die me de wenkbrauwen doen fronsen. Deze werd door een aantal kennissen de hemel in geprezen, maar ik zit blijkbaar op een andere golflengte.

84/100

Geproefd door Mark Dermul op 09-02-2022
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).



Isle of Jura 13 Year Old 2006 Two-One-Two

Tasting Notes Posted on 28/02/2022 06:34

Distilleerderij: Isle of Jura
Regio: Schotland (Islands)
Fles: Isle of Jura 13 Year Old 2006 Two-One-Two, OB 2019, American White Oak Ex-Bourbon Barrels, 6.000 bts
Kleur: koper
ABV: 47.5%

Ozark

Deze 13-jarige Isle of Jura uit 2006 kreeg de naam Two-One-Two mee, wat verwijst naar kleine gemeenschap op het eiland, die op het moment van botteling uit 212 mensen bestond. Hij rijpte in ex-bourbon barrels, maar kreeg dan nog wel een finish in chinkapin-eik, soms ook wel eens gele kastanje-eik genoemd, die onder andere te vinden is in de Ozark Mountains in Missouri.

De neus is erg aangenaam met mooie toetsen van gestoofd fruit (denk abrikozen en perzik maar ook wat appeltjes en een hint van banaan), aangevuld met een flinke kruidigheid. Een toets van vermolmd hout, wat ik bij (moderne) Jura wel vaker tegenkom. Iets van vers gebakken taart. De hint van natte kranten (die ik nog meer tegenkom bij Jura) stoort in dit geval gelukkig niet. Goeie neus!

De body is aan de lichte kant en op smaak is het meteen erg kruidig. Flink wat houtkruiden nu hoor. De chinkapin heeft zijn stempel gedrukt. En verdrukt op die manier helaas ook het fruit en nog geen klein beetje. De perzik en abrikoos is nog amper te ontdekken. In de plaats krijg ik wat appelsienschillen en vanille. Walnoten strooien nog een bittertje in het rond. Niet slecht, maar de neus beloofde veel meer fruit.

De afdronk is relatief lang op walnoten en kruidnagel.

Dealniettemin toch één van de betere recente releases van dit huis die ik al proefde. Stukken beter dan de 10- of 12-jarige. Dit zit op het niveau van de 18-jarige of de Seven Wood.

84/100

Geproefd door Mark Dermul op 09-02-2022
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).