Distilleerderij: Isle of Jura
Regio: Schotland (Islands)
Fles: Isle of Jura 13 Year Old 2006 Two-One-Two, OB 2019, American White Oak Ex-Bourbon Barrels, 6.000 bts
Kleur: koper
ABV: 47.5%

Ozark

Deze 13-jarige Isle of Jura uit 2006 kreeg de naam Two-One-Two mee, wat verwijst naar kleine gemeenschap op het eiland, die op het moment van botteling uit 212 mensen bestond. Hij rijpte in ex-bourbon barrels, maar kreeg dan nog wel een finish in chinkapin-eik, soms ook wel eens gele kastanje-eik genoemd, die onder andere te vinden is in de Ozark Mountains in Missouri.

De neus is erg aangenaam met mooie toetsen van gestoofd fruit (denk abrikozen en perzik maar ook wat appeltjes en een hint van banaan), aangevuld met een flinke kruidigheid. Een toets van vermolmd hout, wat ik bij (moderne) Jura wel vaker tegenkom. Iets van vers gebakken taart. De hint van natte kranten (die ik nog meer tegenkom bij Jura) stoort in dit geval gelukkig niet. Goeie neus!

De body is aan de lichte kant en op smaak is het meteen erg kruidig. Flink wat houtkruiden nu hoor. De chinkapin heeft zijn stempel gedrukt. En verdrukt op die manier helaas ook het fruit en nog geen klein beetje. De perzik en abrikoos is nog amper te ontdekken. In de plaats krijg ik wat appelsienschillen en vanille. Walnoten strooien nog een bittertje in het rond. Niet slecht, maar de neus beloofde veel meer fruit.

De afdronk is relatief lang op walnoten en kruidnagel.

Dealniettemin toch één van de betere recente releases van dit huis die ik al proefde. Stukken beter dan de 10- of 12-jarige. Dit zit op het niveau van de 18-jarige of de Seven Wood.

84/100

Geproefd door Mark Dermul op 09-02-2022
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).