Distilleerderij: Inchgower
Regio: Schotland (Speyside)
Fles: Inchgower 8 Year Old 2009/2017 Clan Denny, Refill Hogshead #DMG12092, 406 bts
Kleur: witte wijn
ABV: 48.0%

Vermoeid Hout

Deze jonge Inchgower is zonder enige twijfel één van de bleekste whisky’s die ik al voorgeschoteld kreeg. Nog lichter dan witte wijn en niet veel donkerder dan new make. Vermoeid hout? Hoe dan ook, ik kreeg een flesrestje cadeau van mijn whiskyvriend Gunther die me aanraadde hem te combineren met een biertje, maar daarover later meer. Laten we eerst de whisky maar eens aan de spreekwoordelijke tand voelen.

Moutsuiker, citroen, vanille en… euh… that’s it. Deze malt heeft – op de neus alvast – helemaal niets om het lijf. Hij ruikt erg, erg jong. Blind zou ik gewag gemaakt hebben van een spirit die nog geen drie jaar gerijpt heeft, dat zegt genoeg.

Ook op smaak is het een vervaarlijk jong ding dat me meer aan new make dan aan whisky doet denken. En da’s jammer, want uiteindelijk heeft deze malt toch 8 jaar doorgebracht op een eiken vat. Vermoeid hout, ik zei het al. Vanille, wit fruit en graan.

In de korte finish krijg ik toch nog een prikkeltje van peper, maar absoluut niet wereldschokkend.

Een bijzonder jong ruikende en smakende malt van Inchgower, die weggeblend had mogen worden.

79/100

Combo met Jopen Viva el Rye

Maar ik zei het al, Gunther raadde me aan deze te proberen met de Viva el Rye van Jopen, een Nederlandse brouwerij. Het bier – een 100% rogge IPA – schenkt troebel blond met een hoge, witte kraag die lang blijft staan. Ik nam eerst een kleine slok van de whisky en volgde dit met een flinke slok van de Viva el Rye.

Ik weet niet of ik zo blij moet zijn met deze combinatie. Ze lijken elkaar niet echt aan te vullen. Wel is het zo dat het bier de whisky beter tot zijn recht doet komen (hij komt wat zoeter binnen), maar na een slok whisky opnieuw een slok bier nemen doet afbreuk aan het bier, dat plots wat zuurder lijkt te worden. En dat is het leuke bier oneer aandoen, lijkt me.

Geproefd door Mark Dermul op 19-02-2022
(om andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).