Blog Image

WhivieBlog

Whisky voor iedereen!

'Whivie' staat voor Whisky voor iedereen. Het is een site waarvan we hopen dat hij u zal helpen whisky in al zijn facetten te leren appreciëren. Je kan alle informatie terugvinden op onze website whivie.be en op deze blog publiceren we graag de laatste nieuwtjes alsook de tasting notes, evenementen en ga zo maar door. Uw suggesties zijn natuurlijk van harte welkom!

Bier: Jopen Viva el Rye

Tasting Notes Posted on 27/02/2022 16:08

Brouwerij: Jopen
Regio: Nederland
Fles: Viva el Rye
Kleur: goudblond
ABV: 6%

Koningsdag

De Viva el Rye van de Nederlandse brouwerij Jopen is een stevige IPA van 100% rogge. Hij werd gelanceerd op Koningsdag, waarop de Nederlanders de verjaardag vieren van Koning Willem-Alexander. Immers, ‘viva el rye’ is een eerbetoon aan de rogge, maar met een simpele verwisseling van letters wordt dat ‘viva el rey’, wat Spaans is voor ‘leve de Koning’. Hij schenkt een troebel goudblond met een aantrekkelijke witte kraag met fijne bellen die lang blijft staan. Enfin, proeven maar.

Op de neus komt de rogge er onmiddellijk door in de vorm van grof brood, aangevuld met frisse fruitige toetsen van limoen, ananas en appelsien. Na enkele minuten komen daar plots flink wat lychees aan de pas die erg gaan domineren. Storen doet het allerminst. Dit staat mij erg aan.

De gebruikte hopsoorten – Sorachi Ace en Bru-1 – zorgen voor een frisse toets – vooral agrums – en een mooi bittertje. Het bier is lekker vol van smaak, moet ik zeggen.

De afdronk is erg kort met een mooi bittertje dat meteen doet verlangen naar een volgende slok.

Leuk 100% roggebier.

Combo met Inchgower 8 Year Old 2009 Clan Denny

Eén van mijn whiskyvrienden – Gunther – raadde me deze combinatie aan. Ik moet bekennen, de whisky an sich stelt niet zo veel voor, proeft vooral erg jong en granig. Maar volgens Gunther worden de smaken van zowel de whisky als het bier versterkt als je ze in combinatie proeft. Nou, ik ben niet vies van zo’n experimentje. Ik nam eerst een kleine slok van de whisky en volgde dit met een flinke slok van de Viva el Rye.

Ik weet niet of ik zo blij moet zijn met deze combinatie. Ze lijken elkaar niet echt aan te vullen. Wel is het zo dat het bier de whisky beter tot zijn recht doet komen (die komt wat zoeter binnen), maar na een slok whisky opnieuw een slok bier nemen doet afbreuk aan het bier, dat plots wat zuurder lijkt te worden. En dat is het leuke bier oneer aandoen, lijkt me.

Geproefd door Mark Dermul op 19-02-2022
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be



Inchgower 8 Year Old 2009 Clan Denny

Tasting Notes Posted on 27/02/2022 06:35

Distilleerderij: Inchgower
Regio: Schotland (Speyside)
Fles: Inchgower 8 Year Old 2009/2017 Clan Denny, Refill Hogshead #DMG12092, 406 bts
Kleur: witte wijn
ABV: 48.0%

Vermoeid Hout

Deze jonge Inchgower is zonder enige twijfel één van de bleekste whisky’s die ik al voorgeschoteld kreeg. Nog lichter dan witte wijn en niet veel donkerder dan new make. Vermoeid hout? Hoe dan ook, ik kreeg een flesrestje cadeau van mijn whiskyvriend Gunther die me aanraadde hem te combineren met een biertje, maar daarover later meer. Laten we eerst de whisky maar eens aan de spreekwoordelijke tand voelen.

Moutsuiker, citroen, vanille en… euh… that’s it. Deze malt heeft – op de neus alvast – helemaal niets om het lijf. Hij ruikt erg, erg jong. Blind zou ik gewag gemaakt hebben van een spirit die nog geen drie jaar gerijpt heeft, dat zegt genoeg.

Ook op smaak is het een vervaarlijk jong ding dat me meer aan new make dan aan whisky doet denken. En da’s jammer, want uiteindelijk heeft deze malt toch 8 jaar doorgebracht op een eiken vat. Vermoeid hout, ik zei het al. Vanille, wit fruit en graan.

In de korte finish krijg ik toch nog een prikkeltje van peper, maar absoluut niet wereldschokkend.

Een bijzonder jong ruikende en smakende malt van Inchgower, die weggeblend had mogen worden.

79/100

Combo met Jopen Viva el Rye

Maar ik zei het al, Gunther raadde me aan deze te proberen met de Viva el Rye van Jopen, een Nederlandse brouwerij. Het bier – een 100% rogge IPA – schenkt troebel blond met een hoge, witte kraag die lang blijft staan. Ik nam eerst een kleine slok van de whisky en volgde dit met een flinke slok van de Viva el Rye.

Ik weet niet of ik zo blij moet zijn met deze combinatie. Ze lijken elkaar niet echt aan te vullen. Wel is het zo dat het bier de whisky beter tot zijn recht doet komen (hij komt wat zoeter binnen), maar na een slok whisky opnieuw een slok bier nemen doet afbreuk aan het bier, dat plots wat zuurder lijkt te worden. En dat is het leuke bier oneer aandoen, lijkt me.

Geproefd door Mark Dermul op 19-02-2022
(om andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).