Distilleerderij: Inchgower
Regio: Schotland (Speyside)
Fles: Inchgower 6 Year Old 2015/2021 Buds & Barrels, PX Quarter Cask, 153 bts
Kleur: brons
ABV: 59.4%

Chesterfield

Buds & Barrels heeft zijn allereerste echte eigen release te pakken! Proficiat Tom. Het werd een jonge Inchgower die rijpte op een PX Quarter Cask, wat meteen het uitnodigende kleurtje verklaart. ‘The Sticky Label’ is de naam van de reeks, ‘Vintage War Series’ de tagline. Dat beloofd voor de toekomst. Het ziet er alvast erg leuk uit. Maar is hij ook lekker? Fingers crossed. Nu, ik twijfel niet aan Tom’s goeie smaak, maar zelf heb ik met Inchgower niet echt heel veel ervaring. Het is nog maar mijn 13e ontmoeting met deze Speysider… Niet dat ik bijgelovig ben, hoor. Aan de slag!

Oh… Da’s apart. De neus is heerlijk zoet, maar tegelijkertijd ook flink umami. Ik krijg rozijntjes en chocolade, maar ook rosbief en een druppeltje balsamico siroop. Het werkt prima. Na enkele minuten ademen komt daar nog een handjevol hazel- en walnoten aan te pas, aardbeienconfituur, rabarbergelei, verse vijgen en iets wat me aan een pas geboende zadeltas doet denken. Helemaal op de achtergrond, maar totaal niet storend, een hint van pas gehakte houtblokken. Erg aangenaam, allemaal.

Lekker volle body en onmiddellijk pittig gekruid op zwarte peper, kruidnagel en een mooi zilt randje dat het zoete fruit, dat in volle glorie weerkeert, wat tegengas geeft. De houtkruiden zijn perfect gedoseerd, de spirit werd niet gedomineerd door het PX vaatje. Da’s vaak wel het geval met zulke Quarter Casks. Hier dus niet. Prima balans. Bij de tweede slok merk ik nog iets mooi zoetzuurs, als van een pompelmoes gedrenkt in honing.

De afdronk duurt erg lang, is hartverwarmend en net als de neus zoet en umami. Het doet me verlangen naar een Chesterfield voor de open haard.

Genietwhisky die zijn jonge leeftijd volledig kan loochenen. Dit is een mooie, mature en complexe malt. Kudos, Tom!

87/100

Geproefd door Mark Dermul op 08-02-2022
(om andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).