Distilleerderij: Bowmore
Regio: Schotland (Islay)
Fles: Bowmore 10 Year Old 1992/2003 Un-Chillfiltered Collection, Signatory, Hogshead #4223, 367 bts
Kleur: stro
ABV: 46%

Klassiek

Deze Bowmore zit al bijna dubbel zo lang op fles dan dat hij op vat heeft doorgebracht. Gedistilleerd in 1992 en na tien jaar rijping door Signatory gebotteld op drinksterkte in 2003, bijna twintig jaar geleden. Ik dank mijn brother in drams Manny voor het sample.

Op de neus is het een schoolvoorbeeld van bourbongerijpte Bowmore. Citroen, appels, hooi, vanille, mos en zachte turfrook. En je ruikt de zee. Zachte, maritieme toetsen nemen stilaan het heft in handen.

De body is wat aan de lichte kant, maar goed. De smaak lijdt er niet onder. Lekker maritiem met brak water, citrusfruit, zeewier, olijfolie en zelfs een chili pepertje. De vanille doet zijn duit in het zakje, het witte fruit heeft meer moeite om er door heen te prikken. Maar wel erg, erg lekker.

De afdronk begint zilt, evolueert dan naar zoet, maar gaat als een jojo terug naar zilt op het sterfbed.

Een klassieke Bowmore, da’s altijd een plezier.

85/100

Geproefd door Mark Dermul op 24-12-2021
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).