Distilleerderij: Highland Park
Regio: Schotland (Islands)
Fles: Highland Park 13 Year Old 1992/2005 Brachadair for Crann Whisky Club, Bourbon Cask 20355, 83 bts
Kleur: goud
ABV: 62.9%

Broekventjes

Brachadair is een Belgisch bottelaar waar ik al lekker spul van geproefd heb. In 2005, toch al efkes geleden, het is waar – bottelde hij een 13-jarige Highland Park voor de whisky club Crann uit Boom.

Goeie neus! Heerlijk grassige toetsen met flink wat heide, vanille en honing, maar ook wat mandarijntjes en ananas. Op de achtergrond krijg ik nog wat banaan en perzik en een hint van frangipane. Dit is erg lekker, hoor.

De alcohol geeft je een trap tegen je tanden, zoveel is zeker. De speekselklieren moeten aan de slag. Maar eens de brand wat geblust, wordt ik getrakteerd op een complexe HP met flink wat fruit – bijna tropisch – met vanille-ijs, een streepje rook en wat herbale toetsen. Ah, wat goed.

De afdronk start fruitig en zacht rokerig, wordt dan heel even erg pikant alvorens je mond droog achter te laten. Een festijn!

Heerlijke Highland Park, maar niet voor broekventjes. Hij kan water verdragen, maar ik vind hem op z’n lekkerst zonder. Bedankt voor het sample, Mathias!

86/100

Geproefd door Mark Dermul op 24-12-2021
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).