Distilleerderij: Tobermory
Regio: Schotland (Islands)
Fles: Ledaig 10 Year Old 2007/2017 Claxton’s for Crann Whisky Club, 75 bts
Kleur: amber
ABV: 53.8%

Boom

Crann betekent zoveel als ‘boom’ in het Gaelic (en het Iers). Het was dan ook makkelijk naam kiezen voor de whiskyclub uit de Antwerpse gemeente Boom. En af en toe laten ze ook eens iets bottelen voor de clubleden, zoals deze 10-jarige Ledaig die in 2017 op de markt kwam. Na de reguliere rijping op bourbonvaten kreeg deze nog een finish op een PX Octave, zo’n klein en vaak superactief vaatje. Eens kijken of de jongens en meisjes van Boom weten waar ze mee bezig zijn.

Het DNA van Ledaig tekent alvast present: een tikkeltje vuil met flink wat turf. De invloed van sherry is onder controle en offreert orangettes, abrikozenconfituur en kruidnagel. De korst van een flink belegen kaas en een beboterde croissant. Eventjes een hint van putgeurtje, maar dat trekt gelukkig snel weg. Alles bij elkaar een aangename en gebalanceerde neus.

Op smaak wordt het pas echt boeiend. Lekker olieachtig en smeuïg, pittig gekruid (zwarte peper, zeezout, nootmuskaat, paprika) en een prima balans tussen enerzijds de turf (die best groots is en flink wat rook genereert), anderzijds de sherry met zijn zoetigheid in de vorm van abrikoosgebak (carré confituur), gekonfijte appelsien en een hint van kastanjes. Goed spul, amai!

De afdronk duurt een eeuwigheid, blijft lekker pittig en rokerig tot het einde.

De jongens en meisjes van Boom weten wel degelijk waar ze mee bezig zijn. Knappe vatselectie. Bedankt voor het sample, Mathias.

87/100

Geproefd door Mark Dermul op 20-12-2021
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).