Blog Image

WhivieBlog

Whisky voor iedereen!

'Whivie' staat voor Whisky voor iedereen. Het is een site waarvan we hopen dat hij u zal helpen whisky in al zijn facetten te leren appreciëren. Je kan alle informatie terugvinden op onze website whivie.be en op deze blog publiceren we graag de laatste nieuwtjes alsook de tasting notes, evenementen en ga zo maar door. Uw suggesties zijn natuurlijk van harte welkom!

Ledaig 10 Year Old 2007 Claxton’s for Crann Whisky Club

Tasting Notes Posted on 19/02/2022 16:11

Distilleerderij: Tobermory
Regio: Schotland (Islands)
Fles: Ledaig 10 Year Old 2007/2017 Claxton’s for Crann Whisky Club, 75 bts
Kleur: amber
ABV: 53.8%

Boom

Crann betekent zoveel als ‘boom’ in het Gaelic (en het Iers). Het was dan ook makkelijk naam kiezen voor de whiskyclub uit de Antwerpse gemeente Boom. En af en toe laten ze ook eens iets bottelen voor de clubleden, zoals deze 10-jarige Ledaig die in 2017 op de markt kwam. Na de reguliere rijping op bourbonvaten kreeg deze nog een finish op een PX Octave, zo’n klein en vaak superactief vaatje. Eens kijken of de jongens en meisjes van Boom weten waar ze mee bezig zijn.

Het DNA van Ledaig tekent alvast present: een tikkeltje vuil met flink wat turf. De invloed van sherry is onder controle en offreert orangettes, abrikozenconfituur en kruidnagel. De korst van een flink belegen kaas en een beboterde croissant. Eventjes een hint van putgeurtje, maar dat trekt gelukkig snel weg. Alles bij elkaar een aangename en gebalanceerde neus.

Op smaak wordt het pas echt boeiend. Lekker olieachtig en smeuïg, pittig gekruid (zwarte peper, zeezout, nootmuskaat, paprika) en een prima balans tussen enerzijds de turf (die best groots is en flink wat rook genereert), anderzijds de sherry met zijn zoetigheid in de vorm van abrikoosgebak (carré confituur), gekonfijte appelsien en een hint van kastanjes. Goed spul, amai!

De afdronk duurt een eeuwigheid, blijft lekker pittig en rokerig tot het einde.

De jongens en meisjes van Boom weten wel degelijk waar ze mee bezig zijn. Knappe vatselectie. Bedankt voor het sample, Mathias.

87/100

Geproefd door Mark Dermul op 20-12-2021
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).



Ledaig Rioja Cask Finish

Tasting Notes Posted on 19/02/2022 12:08

Distilleerderij: Tobermory
Regio: Schotland (Islands)
Fles: Ledaig Rioja Cask Finish, OB 2020
Kleur: brons
ABV: 46.3%

Tempranillo

Ledaig behoeft amper nog een introductie, toch? De geturfde versie van Tobermory. De naam betekent ‘veilige haven’ en het was tevens de oorspronkelijke naam van de distilleerderij, totdat het dorp Tobermory uit zijn voegen barstte en de vissershaven opslokte. Gebotteld op 46.3% zodat koelfiltratie overbodig wordt. Deze Ledaig rijpte eerst op bourbonvaten en kreeg nadien een finish op Rioja wijnvaten. Rioja is wellicht de bekendste Spaanse wijnstreek, gelegen in het noordoosten van het land langs de oevers van de Ebro. De bekendste druivensoort is Tempranillo en 90% van hun wijnen zijn rood en dat zie je aan de kleur van deze whisky ook.

De dirty toetsen van Ledaig zijn onmiskenbaar – jonge turf, dieselwalmpje, gebakken spek en pretzels – maar worden hier mooi omfloerst door zoetzuur fruit, aardbeien en frambozen. Iets van kruidige kaas en zelfs de geur van een koeienstal.

In de mond is het meer van hetzelfde, maar dan met een flinke rokerigheid en best wat kruiden. Licht drogend door het wijnvat. Zwarte bessen, nu.

In de middellange afdronk deemstert de rook langzaam weg om plaats te maken voor een bittertje en wat assen en stokvis. Heerlijk.

Voor een whisky met een prijskaartje van 40 EUR mag je deze best bang for your buck noemen. Thx, Manny!

85/100

Geproefd door Mark Dermul op 20-12-2021
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).



AnCnoc 2005 Single Cask Exclusive for Premium Spirits

Tasting Notes Posted on 19/02/2022 06:36

Distilleerderij: Knockdhu
Regio: Schotland (Speyside)
Fles: AnCnoc 2005 Single Cask Exclusive, OB 2020 for Premium Spirits, Peated Cask #420, 216 bts
Kleur: licht goud
ABV: 56%

Erg Boeiend

Ik ben niet zo gek lang geleden van job veranderd. Na meer dan 12 jaar Teamleader bij het ING Business Credit Center werd het tijd om mijn horizon nog eens te verbreden. Ik ging aan de slag als Customer Journey Expert – wat een geweldig weinig zeggende titel, toch? – en heb het in die functie erg naar mijn zin. Als afscheid kreeg ik van mijn BCC-collega’s deze fles cadeau. Ze kennen mijn voorliefde voor whisky maar al te goed, natuurlijk.

De neus is onmiddellijk gerookt, maar wel op een speciale manier. Geloof het of niet, ik moet even aan aangebrande spaghetti-saus denken (ik spreek uit ervaring, tot mijn schaamte). Dat vervliegt snel om plaats te maken voor allerlei zoete toetsen. Denk appels, wine gums, rood fruit, vanille en honing. Daaronder wat aardse toetsen als van warme stenen en modder. Een late hint van gebakken banaan en iets van munt. Er is heel wat aan de gang. Ik moet bekennen: ik vind dit erg boeiend!

Lekker olieachtig en verrassend zoet. Vanille en honing komen nu eerst, gevolgd door ananaskubusjes, bananenchips en kersensnoep. Maar dan ontploft de turf en offreert niet alleen warme rook, maar ook intense kruiden met peper en zout op kop gevolgd door nootmuskaat en een hint van rozemarijn. Wordt zelfs flink herbaal. Maar wat lekker!

De afdronk is gewoonweg uitstekend. Lang, warm, zoet, bevredigend.

Schitterende AnCnoc die de Peaty Collection vlotjes achter zich laat. Onderschat, miskend en godzijdank nog beschikbaar. Ik schaf me gauw nog een fles aan.

88/100

Geproefd door Mark Dermul op 19-12-2021
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be)