Distilleerderij: Knockdhu
Regio: Schotland (Speyside)
Fles: AnCnoc 2005 Single Cask Exclusive, OB 2020 for Premium Spirits, Peated Cask #420, 216 bts
Kleur: licht goud
ABV: 56%

Erg Boeiend

Ik ben niet zo gek lang geleden van job veranderd. Na meer dan 12 jaar Teamleader bij het ING Business Credit Center werd het tijd om mijn horizon nog eens te verbreden. Ik ging aan de slag als Customer Journey Expert – wat een geweldig weinig zeggende titel, toch? – en heb het in die functie erg naar mijn zin. Als afscheid kreeg ik van mijn BCC-collega’s deze fles cadeau. Ze kennen mijn voorliefde voor whisky maar al te goed, natuurlijk.

De neus is onmiddellijk gerookt, maar wel op een speciale manier. Geloof het of niet, ik moet even aan aangebrande spaghetti-saus denken (ik spreek uit ervaring, tot mijn schaamte). Dat vervliegt snel om plaats te maken voor allerlei zoete toetsen. Denk appels, wine gums, rood fruit, vanille en honing. Daaronder wat aardse toetsen als van warme stenen en modder. Een late hint van gebakken banaan en iets van munt. Er is heel wat aan de gang. Ik moet bekennen: ik vind dit erg boeiend!

Lekker olieachtig en verrassend zoet. Vanille en honing komen nu eerst, gevolgd door ananaskubusjes, bananenchips en kersensnoep. Maar dan ontploft de turf en offreert niet alleen warme rook, maar ook intense kruiden met peper en zout op kop gevolgd door nootmuskaat en een hint van rozemarijn. Wordt zelfs flink herbaal. Maar wat lekker!

De afdronk is gewoonweg uitstekend. Lang, warm, zoet, bevredigend.

Schitterende AnCnoc die de Peaty Collection vlotjes achter zich laat. Onderschat, miskend en godzijdank nog beschikbaar. Ik schaf me gauw nog een fles aan.

88/100

Geproefd door Mark Dermul op 19-12-2021
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be)