Distilleerderij: Lagavulin
Regio: Schotland (Islay)
Fles: Isle of Islay 10 Year Old 2007/2018 The Creative Whisky Company for The Whisky Barrel, Refill Hogshead #200703, 285 bts
Kleur: witte wijn
ABV: 57.1%

Naakt

De Creative Whisky Company werd door David Stirk opgericht, grootgebracht en dan… verkocht. Ja, zo gaat dat vaak. Dit is nog wel een vat dat Stirk kocht, maar op het moment van bottelen was hij al geen eigenaar meer. Deze Isle of Islay is wel degelijk Lagavulin – daar wordt geen geheim van gemaakt – en werd gebotteld voor de online shop The Whisky Barrel. Het vat leverde 285 flessen op aan 100 Proof, oftewel 57.1% ABV. Lekker bleek, wat doet vermoeden dat deze spirit-driven is.

Ja! Rokerig en dirty met flink wat assen. Zeewier, rotsen in de branding, visolie met een hint van terpentijn en witte bloemen. Zuchtje diesel van een vissersboot die net aanlegt om de catch of the day te lossen. Lekker maritiem, dus. Pas in tweede instantie ontdek ik wat appels en de hint van gedroogde witte perzik. Het DNA van Lagavulin is onmiskenbaar.

Prima body en goeie sterkte. Erg naakt, als u begrijpt wat ik bedoel. Maritieme toetsen eerst, gevolgd door een heuse rookontwikkeling – zoetzure turf met flink wat kelp – alvorens wat appels en een schijfje limoen zich vertonen. Een karrenvracht aan witte peper maakt hem warm en pittig. Zalig spul.

De afdronk duurt een eeuwigheid, blijft lekker lang prikkelen en is bijgevolg bijzonder bevredigend.

Naakte Lagavulin. Close to the grain, wordt wel eens gezegd. Topspul.

87/100

Geproefd door Mark Dermul op 19-12-2021
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).