Distilleerderij: Caol Ila
Regio: Schotland (Islay)
Fles: Caol Ila Sweet & Smoky, b. 2021 The Cooper’s Choice, Cask #9102, 780 bts
Kleur: oud goud met een roze schijn
ABV: 54.0%

Jojo

Nog niet zo lang geleden (03/2020) proefde ik van The Cooper’s Choice de Caol Ila Smoke & Sherry, net als deze een NAS Caol Ila op sherryvat gerijpt. Ik verwacht dat deze Sweet & Smoky – eveneens op vatsterkte – van hetzelfde allooi zal zijn. Cooper’s Choice is overigens een label van de Vintage Malt Company. De roze schijn van deze dram is te wijten (of is dat ‘te danken’?) aan de finish op een Ruby Port Pipe.

Laat ik beginnen met te zeggen dat het DNA van Caol Ila alvast onmiskenbaar is. Zeewier, stokvis, citrus, zoetzure turf, allemaal prima. Daar werd een sausje van rood fruit overheen gegoten, lijkt het wel. Aardbeien, frambozen en iets snoeperigs… denk rode vetersnoep. Er zitten ook enkele vuile toetsen aan. Denk koeienhuid, gerookte ham, rosbief en kruidnagel. Het werkt prima.

Zacht en romig, ondanks het toch niet onaanzienlijke ABV. Het is een strijd van zoet versus zilt, terwijl er tevens een flinke rookontwikkeling zich ontplooit. Rood fruit in de vorm van aardbeienconfituur moet de duimen leggen tegen gelakte ribbetjes op de BBQ, kruidnagel en – niet lachen – rabarberconfituur. Wat is dit lekker en complex, zeg. Maar midpalate komt Caol Ila zelve nog even de puntjes op de spreekwoordelijke i zetten met een flink zilte toets. Ik zou de kruidigheid bijna vergeten vermelden, maar die is groots: kruidnagel, oregano en een flinke snuif keukenzout. Het gaat op en neer tussen zoet en zilt als een jojo.

De afdronk is uitstekend. Die duurt een eeuwigheid en houdt mooi het midden tussen zilt en zoet, terwijl de rook constant blijft hangen.

Wow, gewoon wow. Dankjewel, Benny, voor het sample.

87/100

Geproefd door Mark Dermul op 18-12-2021
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).